Обновљен јужни бедем Кастела

У оквиру наставка обнове тврђаве Kастел, данас је и званично окончана реконструкција јужног бедема утврђења. У настојању да се сваке године обнавља по дио тврђаве, Град Бања Луке је за ову реконструкцију издвојио 120.000 KМ.

Градоначелник Игор Радојичић, који је данас обишао обновљени бедем, истакао је да би овај дио Kастела што прије требало ставити у употребу, јер би, у супротном, опет био девастиран и оштећен.

  • Овдје је једна од кула у којој се некада налазио угоститељски објекат, а у плану је да наредне године завршимо и обнову врата тврђаве која се налазе у непосредној близини и која воде према Врбасу – рекао је Радојичић и додао да се обнова Kастела обавља фазно, зависно од расположих средстава у градској каси. Он је подсјетио да је у ранијим годинама, уз финансијску подршку Европске уније, обновљена половина тврђаве, те да је и након тога настављена обнова, али средствима из градског буџета.

Он је истакао да ће у будућности највећи изазов бити обнова урушене артиљеријске касарне у оквиру Kастела која захтијева велика финансијска средства, истичући да ће, без помоћи ЕУ или других донаторских извора, реконструкција овог објекта ићи веома споро.

Археолог из Музеја РС Ивана Панџић, изјавила је да су, паралелно са обновом бедема, рађена и археолошка истраживања на овом локалитету.

  • Kастел је у археолошком смислу још увијек неистражен, а планирамо да истраживања наставимо идуће године – закључила је Панџић.