Обновљен друштвени дом у Парку Младен Стојановић

Обновљене просторије друштвеног дома и мјесне заједнице Росуље данас су стављени на располагање становницима овог насеља, захваљујући пројекту „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ који заједнички спроводе амбасаде Шведске и Швајцарске, Развојни програм УН (УНДП) и Град Бања Лука.

Градоначалник Игор Радојичић, нагласио је да се обнова овог простора, који је смјештен у централном дијелу Парка Младен Стојановић, уклапа у циљеве Градске управе који подразумијевају обнову просторних капацитета за активности грађана и јачање пројектних могућности грађанског активизма.

– Захваљјући сарадњи са УНДП-ом, у шест бањалучких мјесних заједница су реализовани различити пројекти. У Сарачици је саниран тротоар, у Чесми школа, у Шарговцу балон за фудбал, а овдје у Росуљама смо активирали друштвени објекат који ће бити простор за различите друштвене активности уз послове мјесне заједнице. Једна од тих активности је и конципирање пројеката за дјецу, младе и старије особе – нагласио је Радојичић.

Мари Бергстром, директорица Одјела за развојну сарадњу у Амбасади Шведске у БиХ, истакла је да влада ове земље подстиче реализацију пројеката који подразумијевају јачање грађанског активизма.

– Данас смо заједнички показали подршку становницима овог насеља у Бањој Луци, а Шведска ће увијек подржавати овакве и сличне пројекте који подстичу грађане да се активирају по различитим питањима – рекла је Бајстром.

Шеф Канцеларије УНДП-а у Бањој Луци, Горан Вукмир, казао је да су у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“,  Бањој Луци проведени пројекти чија је укупна вриједност око 350.000 КМ, које су заједнички уложили УНДП и Град Бања Лука.

– Приводимо крају прву фазу овог пројекта чији је укупни буџет био 8,5 милиона швајцарских франака и реализован је у 24 јединице локалне самоуправе у БиХ. Укључено је било преко 130 мјесних заједница од чега у Бањој Луци њих шест. Поред унапређења инфраструктуре, циљ овог пројекта је био да подстакне грађане да активно учествују у друштвеним активностима. Овај друштвени центар у Росуљама је примјер таквог приступа и у њему ће се одржавати форуми грађана, али и низ других активности удружења пензионера, Центра за социјални рад и сличне активности – закључио је Вукмир.