Обновљено 15 школа, радови на још четири

Грађевинци приводе крају радове на обнови и санацији преостале четири основне школе на градском и приградском подручју, у оквиру велике овогодишње акције којом је захваћено 19 школских објеката, потврђено је у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт.

Према њиховим подацима, у оквиру овогодишње обнове, за коју је из градског буџета издвојено 1,9 милиона КМ, реконструкција је завршена на 15 школа док се на њих четири још изводе радове.

Тренутно, радови су у току на једном од највећих пројеката – реконструкцији Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ у Борику. За милион КМ, колико вриједи овај пројекат, ова школа ће бити „утопљена“, односно биће израђена фасада и замијењена комплетна столарија.

Истовремено, при крају су радови на проширењу подручног одјељења ове школе у Чесми, гдје ће бити дограђена додатна учионица и централно гријање. Ове радове инцирао је велики раст броја становника овог насеља и све већи број ђака која похађају ову школу.

До краја овог мјесеца требало би да се заврши и инсталација платформе за особе са инвалидитетом у школи „Иво Андрић“, док се очекује и почетак радова на замјени дијела спољње столарије у школи „Ђура Јакшић“.

 Радови у ОШ ″Вук Стефановић Караџић″

Радови у ОШ ″Вук Стефановић Караџић″

Један од већих послова у оквиру овогодишње реконструкције школских објеката, била је и санација равног дијела крова Техничке школе, која је завршена почетком овог мјесеца. Поправком је ријешен дугогодишњи проблем, због којег није било могуће користити 11 учионица у овом објекту.

Успјешно је окончана и санација крова на подручној школи „Милутин Бојић“ у Мишином Хану, за шта је Град издвојио средства, те ових дана окончана замјена дијела столарије страдале у љетошем, олујном невремену.

Без обзира на то што основне школе не спадају под надлежност градских служби, одлучено је да се уђе у овај посао, с намјером да најмлађи суграђани добију добре услове за школовање. Тако су у овогодишњој акцији, топлије учионице добили  ђаци у ОШ „Доситеј Обрадовић“, „Јован Цвијићи“, „Десанка Максимовић“, Георги Стојков Раковски и „Војислав Илић“, те у средњој „Електротехничкој“ школи.

Боље услове добили су и ученици школа: „Иван Горан Ковачић“, „Јован Дучић“ и „Мирослав Антић“, на којима су реконструисани кровови, те школа: „Бранко Ћопић“, „Алекса Шантић“, „Петар Кочић“ и „Свети Ћирило и Методије“ у којима су санирани мокри чворови односно димњак.

Доградња ОШ „Бранко Радичевић“

Послије више деценија, почело је и рјешавање проблема са пренапученом школом „Бранко Радичевић“ на Старчевици.Новцем из републичких извора, покренута је доградња осам учионица у овој школи, чиме би требао бити ријешен кључни проблем ове школе.

Истовремено, у припреми је и пројекат изградње фискултурне сале за ову школу.