Обнова слалом стазе на Врбасу

Град Бања Лука обновиће слалом стазу на Врбасу у кањону Тијесно и изградити нови дио пјешачке стазе, у намјери да стаза буде спремна за предстојећа, велика такмичења у кајаку и рафтингу.

Прве активности на овом послу већ су покренуте и у току је тендер за избор извођача радова на инвестиционом одржавању, реконструкцији и адаптацији слалом стазе.

Према подацима Одјељења за комуналне послове, вриједност пројекта износи око 70.000 КМ, а предвиђено је да се изврши демонтажа оштећене и дотрајале дрвене грађе са приступних степеништа, платформи и трибина, те да се замијени новом грађом.

Како су истакли, оно што је значајно јесте да ће бити изграђен наставак пјешачке стазе (на постојећу) одмах уз ријеку, од бетона у комбинацији са каменом.

-Нови дио стазе додатно ће бити ојачан арматурним шипкама  и арматурном мрежом. Ова стаза служи за кретање судија и оцјењивање такмичара током спуста, као и за кретање такмичара приликом враћања са циља на старт – навели су из одјељења. Осим ових радова, у плану је да се поправе и постојећи темељи стубова расвјете које је “поткопала” вода.

Бања Лука  ће на љето бити домаћин два значајна такмичења, и то Свјетског првенства за јуниоре и сениоре до 23 године у кајаку и кануу на дивљим водама (од 24. до 28. јула) и Европског првенства у рафтингу (од 1. до 7. јула).

Слалом стаза на Врбасу обнављана је у више наврата, након што је у потпуности уништена током катастрофалних поплава 2014. године.

 Фото архива: Ранија обнова инфраструктуре на стази

Фото архива: Ранија обнова инфраструктуре на стази