Обнова Кастела: Ускоро уређење још једне куле

Радови на реконструкцији још једне куле на тврђави Кастел, у вриједности од око 100.000 КМ, требали би почети на прољеће. Ради се о обнови девастираног простора у којем се својевремено налазио угоститетљски објекат.

У оквиру припрема за реализацију овог пројекта, Одјељење за комуналне послове расписало је тендер за реконструкцију још једне куле и пратећег бастиона.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, каже да почетак радова зависи од завршетка јавне набавке, али се очекује да би грађевинци могли ући на терен крајем марта или почетком априла.

-У питању је дио тврђаве гдје је некада био смјештен угоститељски објекат, а сада је тај простор девастиран. Средства за овај пројекат предвидјели смо у буџету за ову годину и надамо се да ће радови бити изведени квалитетно и у року од 90 дана по увођењу извођача у посао – рекао је начелник Билчар.

У оквиру напора за ревитализацију необновљеног дијела тврђаве Кастел, недавно су активирани и радови на улазној кули чије је кровиште изгорјело у пожару 2013. године. Ове радове, вриједне око 50.000 КМ, изводи београдско предузеће „Кото“.

Прошле године су, подсјетимо, окончани радови на реконструкцији дијела Кастела у што је уложено 9,1 милиона КМ, који су осигурани из средстава Европске уније и Града Бања Лука.