Обиљежавање љетњих тераса од 25. марта

Градске службе ће од 25. марта кренути у обиљежавање свих тераса угоститељских објеката, у настојању да се, уочи почетка љетње сезоне, уведе ред у ову област, саопштено је из Одјељења за просторно уређење.

Према одлуци градске скупштине, све љетње терасе постављене на јавној површини испред угоститељских објеката биће обиљежене бијелом бојом са уграђеним грбом града.

– Циљ обиљежавања је лакша контрола постављених башта, јер се у пракси дешава да закупци јавних површина често користе веће површине од одобрених – изјавио је начелник Одјељења за просторбно уређење Слободан Станаревић.

Према његовим ријечима, представници овог одјељења ће у обиљежавање тераса кренути 25. марта, а овај посао би, према скупштинској одлуци, требало да буде завршен у року од мјесец дана.

– Границе љетњих тераса биће обиљежене у складу са локацијским условима и грађевинском дозволом, дакле, искључиво у границама прописаним овим актима. По одлуци, биће означене бијелом бојом са уграђеним грбом града, које ће бити отпорне на атмосферске утицаје – нагласио је Станаревић.

Захваљујући овој мјери, градске службе ће моћи да, без увида у дозволе и документацију, на веома једноставан начин провјерe да ли је тераса у оквиру прописаних габарита, с обзиром на то да је у овој области често „искакање“ из утврђених граница и непрописно заузимање јавних површина.

Овакава одлука у много чему ће олакшати посао и Комуналној полицији која обавља надзор над заузимањем јавних површина у сврху постављања љетних башта и која ће одмах, визуелно, моћи утврдити да ли је она постављена у складу или мимо одобрења.

– На терену имамо разних ситуација и некада је заиста тешко утврдити границе без вођења дуготрајних поступака и прикупљања разне документације, што нам је отежавало посао. Физичким обиљежавањем тераса, и на први поглед ће бити јасно да ли се ради о легалном или нелегалном заузимању простора –каже начелник Комуналне полиције Миленко Летић.

До сада, контролни органи су морали да траже увид у дозволу, то провјеравају у документацији и упоређују са стварним стањем, што је, у пракси, стварало бројне проблеме. Увођењем ових ознака, слиједимо примјере неких градова из земања у окружењу, у којима је ова мјера донијела изузетно добре резултате.