Обимни радови: Интензивирана санација Банског двора

Радници предузећа „Кото“ интензивирали су радове на рестаурацији спољашности Банског двора, у оквиру највећег пројекта реконструкције овог објекта од његове изградње 1932. године.

Према подацима надлежног Одјељења за комуналне послове, које прати динамику радова, тренутно се одвијају разни припремни радови, који укључују обијање зидова и пјескарење фасаде.

Упоредо с тим, ради се на извођењу више рестаураторских захвата на фасади Банског двора, а у припреми је и столарија која ће бити замијењена на објекту. Из „Кота“ напомињу да ће радови бити додатно интензивирани са очекиваним повећањем спољашњих температура, пошто се добар дио предвиђених, грађевинских захвата не може обављати у вријеме док су температуре још релативно ниске.

Истовремено, све је спремно и за почетак радова на постављању и изради декоративног освјетљења фасаде Банског двора, које ће додатно уљепшавати овај, репрезентативни објекат.

Обимну санацију Банског двора финансира Влада Републике Српске са 2,5 милиона КМ, док Град проводи све потребне процедуре.

У оквиру прве фазе реконструкције, прошле године је у потпуности замијењен дотрајали кров овог објекта. Кровни покривач остао је бакарни, како би кровиште задржало аутентичан изглед.

Друга фаза реконструкције, која је у току, предвиђа спољашње уређење објекта, односно замјену столарије, обнову фасаде, балкона, степеништа, кипова и уградњу амбијенталне расвјете.