Обезбјеђено 3,2 милиона КМ из донаторских извора

Више од 3,2 милиона КМ град Бања Лука обезбједио је у протекле двије године из разних донаторских извора, у заједничким пројектима са друштвено одговорним компанијама и иностраним донаторима, подаци су градских служби.

У сарадњи са међународним донаторима, обезбјеђена је подршка за реализацију 10 пројеката, вриједних око 2,4 милиона КМ. За тај новац, између осталог, уређује се корито Врбаса од ушћа ријеке Драгочајке до близине моста у Трну, чиме је предупријеђена опасност од поплава у овом дијелу града. Уз то, донаторским средствима израђен је и главни пројекат уређења водотока и корита Врбас кроз урбано градско подручје, те уређена корита потока Јуларац и Подстранац.

У области привреде, уз помоћ међународних средстава, изграђена је неопходна инфраструктура у пословној зони „Рамићи“, која је била неопходна ради 15 инвеститора, који раде у овој зони.

Такође, захваљујући овим средствима, суфинансирани су приоритетни пројекти мјесних заједница, које су предлагали сами мјештани, грађене куће за поплављена домаћинства, те проведено више пројеката у области развоја локалне демократије.

Уз овај износ од 2,4 милиона КМ донаторских средстава, Град има и властито учешће у реализацији наведених пројеката, и то нешто више од милион КМ.

Захваљујући донаторским средствима, односно помоћи друштвено одговорних компанија, од априла 2017. године до данас изграђено је 19 дјечијих игралишта. Укупна вриједност свих ових донација износи нешто више од 800.000 КМ.

Уз ове, Град је у сарадњи са друштвено одговорним компанијама и у сарадњи са републичким властима, обезбиједио и више донација за обнову и „утопљавање“ објеката градских вртића и школа.