Ново градилиште: Почиње градња новог моста у Топлицама

Градња новог моста у Српским топлицама, могла би почети већ у фебруару, пошто би за који дан требале бити окончане тендерске процедуре у вези с избором извођача радова.

На поновљени тендер за изградњу новог моста у Топлицама пристигла је једна понуда, и то на износ од 3.45 милиона КМ тако да се, по подацима Одјељења за саобраћај и путеве, ускоро може очекивати потпис уговора и почетак радова.

Ову понуду доставио је конзорцијум којег чине предузећа “Козарапутеви”, “Приједорпутеви”, “АБС солутион” и “Металинг”.

Тако би послије изградње новог моста на мјесту некадашњег Зеленог моста у Обилићеву, Бања Лука требало да добије још један мост преко Врбаса, и то 220 метара узводно од постојећег, једносмјерног моста у Српским топлицама.

  • Нови мост убрзаће саобраћај у овом дијелу града, те, прије свега, омогућити пролаз теретним возилима што до сада није било могуће с обзиром на то да је садашњи мост једносмјеран са ограниченом носивошћу – истиче Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве.

Будући мост имаће распон од 65, а ширину 11 метара. Поред двије саобраћајне траке по три и по метра, биће изграђене и пјешачке стазе ширине по два метра. Значајни радови се односе на приступне саобраћајнице, проширење улазно-излазних трака на магистралном путу, те уређење обалоутврде.

Нови мост примарано ће бити намијењен за теретни саобраћај, с обзиром на то да ће преко њега циркулисати теретни саобраћај у правцу Источног транзита.

Пројектом је предвиђено да мост буде грађен системом конзолне градње од челика и бетона као спрегнута конструкција. На овај начин градње пројектанти су се одлучили због конфигурације терена и изузетно уског простора на којем ће се налазити будуће градилиште.

Град је с представницима Завода „Др Мирослав Зотовић“ договорио да се садашњи мост у оквиру комплетног амбијенталног уређења у зони око бање додатно уреди и трансформише у пјешачки мост.

 Будући мост

Будући мост

 Садашњи мост биће уређен као пјешачки

Садашњи мост биће уређен као пјешачки