Нови тендер за мост у Топлицама

Град Бања Лука ће сутра расписати нови тендер за изградњу новог моста у Српским топлицама, након што је прва набавка била неуспјешна због превисоких понуда у односу на планирана средства.

-Нажалост, нисмо успјели из првог покушаја да изаберемо извођача радова, што је довело и до помјерања планираних рокова за реализацију овог значајног пројекта. Пристигла понуда је била знатно већа од планираних средстaва која су била предвиђена кроз пројектна рјешења – казао је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Он је нагласио да је за овај други тендер, који ће бити расписан сутра, повећан буџет са првобитних 2,6 на три милиона КМ, како би се дошло до извођача радова будућег моста преко Врбаса у Топлицама.

– Покушаћемо из другог пута добити фирму која ће бити задужена за градњу моста. Циљ је да уведемо извођача у тај посао како би у идућој грађевинској сезони привели радове крају на том мосту – објаснио је Сандић.

Додао је да је поред градње новог прелаза преко ријеке Врбас на тој локацији предвиђена изградња нових улазних трака у продужетку магистралног пута и значајни радови на обалоутврди.

Нови мост убрзаће саобраћај у овом дијелу Бање Луке, те, прије свега, омогућити пролаз теретним возилима што до сада није било могуће с обзиром на то да је садашњи мост једносмјеран са ограниченом тежином.

Према идејном рјешењу, нови мост ће се градити 220 метара узводно од постојећег, једносмјерног моста у Топлицама. Имаће распон од 65, а ширину 11 метара. Поред двије саобраћајне траке по три и по метра, биће изграђене и пјешачке стазе ширине по два метра. Овај мост примарано ће бити намијењен за теретни саобраћај, с обзиром на то да ће преко њега циркулисати теретни саобраћај у правцу Источног транзита.

Пројектом је предвиђено да мост буде грађен системом конзолне градње од челика и бетона као спрегнута конструкција. На овај начин градње пројектанти су се одлучили због конфигурације терена и изузетно уског простора на којем ће се налазити будуће градилиште.

По изградањи новог моста, постојећи, једносмјерни мост у Топлицама биће претворен у пјешачки прелаз.