Нови програмски садржаји за 88. годишњицу Банског двора

Бања Лука је поносна на резулате које у посљедње вријеме остварује Бански двор, рекао је градоначелник Игор Радојичић на данашњој конфернецији за новинаре којом је обиљежена 88. годишњица постојања Културног центра Бански двор.

Он је истакао да је Бански двор, концептуално, епицентар бањалучких културних дешавања, па чак и у овој години у којој је број дешавања знатно мањи.

  • Бански двор је био једна од првих установа која је почела са активностима након што је то дозвољено,а публика је са нестрпљењем чекала да крене програм. Град Бања Лука је ту да подржи рад Банског двора, како у програмском тако и у инфраструктурном смислу, јер је, у протекле двије године, извршена највећа обнобва зграде Банског двора још од разорног земљотреса 1969. године – нагласио је Радојичић.

Директор Културног центра Бански двор, Младен Матовић, рекао је да је у Банском двору организовано око 300 догађаја на нивоу године и најавио три нова пројекта којима ће Бански двор освјежити бањалучку културну сцену у наредном периоду.

  • Први пројекат је оснивање камерног гудачког оркестра који ће носити име бана Светислава Тисе Милосављевића и дјеловаће при Банском двору, а први концерт имаће управо на сам дан Банског двора – 8. новембра. Друга значајна програмска активност биће реализација ексклузивне поставке коју чини породична заоставштина бана Тодора Лазаревића, док је трећи пројекат у вези са ликовном умјетношћу гдје ће, у адаптираним сликарским атељејима, стварати познати ликовни умјетници који ће долазити у наш град – навео је Матовић.

Диригент Камерног гудачког оркестра „Бан Светислав Тиса Милосављевић“, Бранка Радошевић Митровић, казала је да сваки град, који држи до културе, има свој камерни оркестар и да за Бању Луку ово представља велики искорак. Она је додала да ће оркестар, за почетак, бројати девет чланова због актуелне епидемиолошке ситуације, а да је планирани број чланова 25.

Уредник ликовног програма у Банском двору, Слободан Видовић, казао је да резиденцијални пројекат доласка ликовних умјетника у наш град подразумијева да ови умјетници у одређеном времену бораве у Бањој Луци и овдје стварају своја дјела, а након тога ће услиједити изложбе и други пратећи садржаји.