Нових 450 мјеста у вртићима

Изградњом два нова и проширењем капацитета два вртића у догледно вријеме биће створени услови за пријем још 450 малишана у предшколске установе у оквиру Центра за предшколско васпитање и образовање, речено је на данашњој сједници Скупштине града.

Током расправе о годишњем програму Центра, истакнуто је да је у јавним вртићима, који дјелују у саставу ове установе, тренутно смјештено око 2.200 дјеце, а да се на листи чекања налази између 1.500 и 2.000 малишана.

  • Веома смо задовољни динамиком проширења вртићких капацитета у граду и надамо се да ће се таква политика наставити и у наредном периоду – изјавила је Јелена Кутриновић, директорица Центра за предшколско васпитање и образовање.

Она је нагласила да сваке године имају све већи број захтјева за пријем дјеце са потешкоћама, те да су, из тог разлога, тражили средства за за ангажман још једног логопеда, који ће радити са том дјецом.

Она је додала да је ове године конкурс за похађање програма пред полазак у школу за 2020/21. годину објављен већ у октобру и подсјетила све родитеље који су заинтересовани за овај програм, да дјецу морају пријавити до 31. октобра 2019. године.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић указао је да је потребно да се достави јасна информација о томе у којим мјесним заједницама постоји потреба за изградњом нових вртића.

  • Приликом уписа, потребно је да родитељи наведу и из којег краја града долазе односно из које мјесне заједнице, а не само који се вртић преферира. То је кључно за израду пројекције о томе гдје градити нове вртиће – нагласио је Талић.

Он је подсјетио да је тренутно у току адаптација два вртића те изградња два нова, чиме ће се ријешити смјештај за један дио дјеце са листе чекања, али и истакао да се тај посао мора наставити даље у континуитету.

Поред тога, градски парламент данас је усвојио и информацију о безбједности саобраћаја у граду. Предсједник Талић пренио је да су дискусије одборника већином биле усмјерене на превентивно дјеловање поготово када су у питању саобраћајнице у близини школа.

Скупштина града је данас усвојила и низ приједлога о измјенама регулационих планова, затим одлука из имовинско-правне области, те дала сагласност на закључивање уговора о куповини земљишта ради изградње саобраћајнице Делибашино село – Пријечани, те за реконструкцију Шарговачке улице.

Од данас, нови одборник у Скупштини града је Љиља Петровић Зечић. Она је у одборничким клупама замијенила Невену Тодоровић која је недавно именована за директора Дома здравља.