Новина у саобраћају: Хладна пластика мијења фарбу на улицама

По први пут, хоризонтална саобраћајна сигнализација на градским саобраћајницама биће обиљежавана тзв. хладном пластиком умјесто боје, у настојању да се елиминише често префарбавање улица, најављено је из Одјељења за саобраћај и путеве.

Ово је пилот пројекат и биће реализован у априлу у Алеји Светог Саве, на дијелу од Народног позоришта Републике Српске до Гундулићеве улице. Тренутно се проводи јавна набавка за избор извођача овог посла.

Како су навели у надлежном одјељењу, почетком априла почеће радови обиљежавања хоризонталне саобраћајне сигнализације на улицама нашег града.

-Новитет је да ће се по први пут у Бањој Луци умјесто боје постављати хладна пластика. Ради се о пилот пројекту, на основу којега ће се донијети евентуална коначна одлука да се у наредном периоду у свим важнијим, односно оптерећенијим саобраћајницама на подручју града, умјесто наношења боје прскањем, уграђује хладна пластика – истакли су из ресорног одјељења.

Како су појаснили, хладна пластика је вишекомпонентни материјал који се користи за трајно обиљежавање хоризонталне саобраћајне сигнализације, чији вијек трајања на коловозу износи најмање пет до шест година.

Ова врста сигнализације је уочљива током цијелог дана и ноћи, при свим условима освјетљења, као и у свим временским условима, па се очекује да ће допринијети повећању безбједности саобраћаја. Према спецификацији, овај материјал је изузетно отпоран на спољње утицаје и не могу га разградити ни нафтни деривати ни со за посипање улица.