Нове олакшице: Град укида намете за привреднике

Град Бања Лука укинуће накнаду за трошкове уређења за градњу производних објеката, у оквиру плана за стимулисање развоја производних дјелатности и привлачења инвеститора.

Послије планираног проширења Пословне зоне „Рамићи“ и отварања нове зоне „Јелшинград“, ово је још једна од директних мјера којим се настоји појачати интерес инвеститора за улагање у Бању Луку.

Приједлог одлуке ће се, по налогу градоначелника Игора Радојичића, наћи већ на децембарском засједању градске скупштине.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар истиче да је израда овог документа у току и да је планирана измјена Одлуке о висини накнада за трошкове уређења градског грађевинског земљишта која дефинише ову област.

  • Према досадашњим прописима, ови трошкови су за производне дјелатности били умањени за 50 одсто у односу на пуну цијену. Сада, међутим, идемо на потпуно укидање ове накнаде, прије свега, како би се стимулисали они који желе да се баве производним дјелатностима. Циљ нам је да привлачимо инвеститоре који се баве производњом и да им покажемо да је Бања Лука управо мјесто гдје требају да улажу и граде своја предузећа – рекао је Билчар.

Према приједлогу ове одлуке, плаћања ове накнаде били би ослобођени и привредници који производњу обављају и у стамбено пословним објектима.

  • Они ће, појашњења ради, бити ослобођени плаћања накнаде само за онај дио објекта гдје се налази производња, односно тамо гдје су технолошки процеси јасно дефинисани техничком документацијом – казао је Билчар.

У случају да се врши пренамјена таквог простора, односно ако се укида производња, инвеститори ће у том случају морати да плате трошкове уређења.

 Фото илустрација

Фото илустрација