Нове олакшице: Градске субвенције могуће и за јун

Скупштина града Бање Луке ће на идућој сједници, заказаној за 24. и 25. јуни, пружити додатне олакшице пословним субјектима погођеним кризом изазваном корона вирусом, према којој се продужава могућност давања олакшица и за јун, јер има и субјеката који или још не раде или имају ограничен рад.

Ово је одлучено на данашњој сједници скупштинског колегијума, у оквиру припрема за дводневну сједницу градског парламента на којој ће бити размотрено 114 тачака дневног реда.

  • Ријеч је о редовним материјалима, које сакупљамо од фебруара и због актуелне епидемиолошке ситуације имали само ванредне сједнице са хитним материјалима. Зато нас сада чека обиман дневни ред са редовним извјештајима и плановима – казао је градоначелник Игор Радојичић.

Он је нагласио да ће се на наредном засједању пред одборницима, између осталог, наћи одлука о давању могућности грађевинцима да због економских кретања могу да отплаћују ренту у дужем временском периоду.

На овом јунском засједању, пред одборницима ће се наћи и више одлука из области просторног уређења, од којих и парцијална измјена регулационог плана централне градске зоне у складу са раније усвојеним идејним рјешењем за ту зону. На наредно засједање иде и измјена регулационог плана за простор касарне Козара, дио који се не користи, а који је намијењен за научно-технолошки парк.

Одборници ће на 40. засједању разматрати одлуку о додјели стипендија, према којој ће Град за наредну школску/академску годину издвојити око 1,5 милиона КМ за стипендирање ученика и студената. Такође, овом одлуком биће прецизирана дефицитарна занимања и струке за нову школску годину.

Градска скупштина треба да да сагласност за укључивање вртића „Анђелак“, којег одржава Српска православна црква у Бањој Луци у градски  предшколски систем.

-Заинтересовани смо да преузмемо објекат јер је ријеч о изванредној локацији и објекту са одличним условима. Тако да бисмо добили још један објекат у саставу Центра за предшколско васпитање и образовање – казао је градоначелник Радојичић.

Пред парламентом је и читав сет годишњих извјештаја о раду како Градске управе и градоначелника и Скупштине града, тако и јавних градских установа и организација, те планови за 2020. годину који су иновирани у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Информација о судском спору са „Аутопревозом“ у вези са локацијом у центру града, такође ће се наћи на јунској сједници.

На дневном реду предстојеће сједнице су и 22 одлуке о продужењу периода закупа пословних простора удружењима под посебним условима.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић казао је да ће мјесто одржавања 40. сједнице бити накнадно одређено, пратећи комплетну епидемиолошку ситуацију како у граду тако и у РС.

  • На обимном дневном реду маратонске сједнице налазе се тачке дневног реда од којих су многе због епидемије корона вируса на чекању за разматрање још од фебруара – закључио је Талић.