Нерадни дани за вријеме божићних празника и за Дан Републике

Градска управа неће радити у понедјељак и уторак, 6. и 7. јануара када се обиљежава вјерски празник Бадњи дан и православни Божић. Нерадни дани су и четвртак, 9. јануар када се обиљежава Дан Републике Српске и 14. јануар, сходно закључку Владе Републике Српске према којем је тај дан у Републици Српској нерадни дан због обиљежавања Нове године по јулијанском календару.

„Вјерници православне вјероисповијести, према закону, имају право на плаћени изостанак са радног мјеста на Бадњи дан и Божић, односно 6. и 7. јануара“, саопштено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

У дане празника Републике, не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

На републички празник, у складу са Одлуком о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима, који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града Бање Луке могу само да раде: у времену од 00.00 до 24.00 часа правна лица и предузетници који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача, и продаја истих; трговински објекти типа „драгстор“ и трговински објекти у аутобуским и жељезничким станицама и на бензинским пумпним станицама, те у времену од 8.00 до 21.00 час – трговине на мало погребном опремом.

Из Одјељења за општу управу напомињу да ће за евентуалне хитне случајеве смрти лица чија је тијела потребно хитно превести ван територије БиХ, бити организовано телефонско дежурство матичара 6. и 7. јануара. Матичаре се може контактирати 6. јануара, од 8.00 до 12.00 часова, путем телефона број 066/641-388, те 7. јануара од 8.00 до 10.00 часова, на телефон број 066/656-999.