Непрофитна удружења и фондације ослобођене плаћања комуналне таксе

Комуналне таксе за истицање имена у потпуности су ослобођена бројна непрофитна удружења и фондације. Ово је омогућено амандманом градоначелника Игора Радојичића на Одлуку о комуналним таксама, која је јуче добила „зелено свјетло“ на сједници Скупштине Града.

Како је наведено у амандману, од плаћања комуналне таксе ослобађају се непрофитна удружења грађана и фондације, као и слични облици организаовања који су регистровани у складу са Законом о удружењима и фондацијама РС са сједиштем на подручју града Бање Луке.

Како је прецизирано, ријеч је о културно – умјетничким друштвима, градским удружењима која окупљају лица са инвалидитетом, удружењимаа која у партнерству са Градом и уз подршку Центра за социјални рад пружају социјалне услуге својим корисницима, непрофитна удружења хуманитарног карактера и остала удружења грађана, фондације и слични облици организовања.

Према евиденцији коју посједује Град – процјењује се да је преко 430 таквих удружења.

-Имајући у виду да се удружења грађана сусрећу са бројним проблемима у погледу прикупљања средстава за своје пројектне актвности, као и чињеницу да наведена удружења дају велики допринос у развоју друштвених, културних, спортских и других дјелтности од општег интереса, предложено је ослобађање од плаћања комуналне таксе за истицање пословног имена, овим правним лицима – наведено је амандману.

Новом Одлуком о комуналним таксама, која је јуче усвојена, и код других бројних категорија дошло је до значајног умањења таксе.

-Нова одлука ставља у повољнији положај бројна непрофитна и хуманитарна удружења, као и удружења која пружају социјалне услуге, али и превознике, пољопривредне произвођаче и мале предузетнике – казао је начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић.

Олакшице су, између осталог, уведене за самосталне аутопревознике, којима је такса са 360 КМ смањена на 260 КМ, као и фотографске радње и ауто школе које ће је убудуће плаћати 150 КМ. Истом одлуком, 60 КМ плаћаће предузетници који обављају пољопривредну производњу, а који су до сада плаћали таксу од 360 КМ. Истовремено, овом одлуком се укида плаћање комуналне таксе за привреднике који на сопственим возилима рекламирају своје производе.

По захтјеву Пореске управе РС комунална такса уведи се и за заједнице етажних власника. Тако ће у будуће заједнице етажних власника до десет чланова регистрованих у заједници плаћати комуналну накнаду 10 марака а са једанаест и више чланова регистрованих у заједници 20 марака.

-Овдје смо ишли са минималним тарифама према заједницама етажних власника како не би имали превелико оптерећење – казао је Комљеновић.