Нема редукције полазака, јавни превоз у пуном капацитету

У Бањој Луци, у наредном периоду, неће бити редукције полазака аутобуса јавног превоза, резултат је данашњег договора градоначелника Драшка Станивуковића са представницима предузећа која обављају јавни превоз у нашем граду.

Станивуковић је прецизирао да за Град није прихватљива редукција ползака од 40 одсто и најавио да ће Град подржати превознике субвенцијом у износу од укупно 200.000 КМ за јануар и фебруар 2021. године.

  • Никаквих промјена неће бити и очекује нас редован режим јавног превоза на какав су грађани у јануару већ навикли, у пуном капацитету. Вјерујемо да ћемо већ од марта ући у нормалан систем пословања превозника и да ће они моћи самостално да функционишу – нагласио је Станивуковић.

Након данашњег састанка, новинарима се, у име превозника, обратио Горан Старчевић из „Павловић турса“.

  • Од 1. јануара неће бити редукција превоза, односно, јавни превоз ће бити редован. Врло је важно да је у наредном периоду обезбијеђена субвенција, јер су трендови и даље неповољни, односно, из мјесеца у мјесец, имамо смањење броја путника. Субвенција ће поготово бити важна у јануару, јер имамо много нерадних дана, школски распуст, годишње одморе. Визија коју нам је градоначелник представио нама одговара и подржавамо је, али мислим да ће од тога користи имати и путници – навео је Старчевић.

Градоначелник Драшко Станивуковић је додао да је са превозницима данас разгоаварао и о будућности, истичући да је опредјељење ове градске администрације максимално улагање у јавни превоз. Он је објаснио да то подразумијева израду студије изводљивости свих линија јавног превоза, која би требало да буде готова до краја јануара.

  • Требало би да стремимо европским нормама које кажу да је јавни превоз заступљен са око 30 одсто, док је код нас свега 10 одсто. Превозници неће бити таоци било какве политике односно водићемо се искључиво струком. Желимо потпуну трансформацију аутобуских стајалишта која ће бити модерна, са паметним рјешењима која ће умногоме олакшати ситуацију нашим грађанима, али и модерним рекламним простором. Додатна погодност је што ћемо стајалишта из центра, која ће бити замијењена новим, пребацити на локације гдје стајалишта уопште нема. Да бисмо постигли наш потпуни циљ, а то је савремен превоз и бесплатне карте за пензионере и школарце, морамо приступити промјени културе саобраћаја у граду – закључио је Станивуковић.