На прољеће обнова Музеја савремене умјетности

Музеј савремене умјетности догодине ће бити темељно обновљен, у оквиру пројекта реконструкције, вриједног 700.000 КМ. Обнова музеја биће финансирана средствима Кабинета предсједника Репбилике Српске и Амбасаде САД-а у БиХ.

Наредног прољећа почеће прва фаза обнове која ће обухватити реконструкцију крова и прилагођавање поткровља у јавну библиотеку.

  • Друга фаза подразумијева обнову фасаде са амбијенталном расвјетом, а затим ће услиједити обнова ентреријера као и уређење некадашњег перона жељезничке станице, која се ту раније налазила, у простор прилагођен данашњем времену – изјавила је Сарита Вујковић, директорица МСУ РС.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, изразила је задовољство због чињенице да ће још један значајан историјски објекат у Бањој Луци добити ново руко и вратити стари сјај.

  • Издвојили смо значајна средства за обнову институција културе у Бањој Луци, али и у цијелој Републици Српској. Настојимо да што више средстава уложимо у културу и да културни садржаји буду доступни што већем броју грађана у лијепом амбијенту – истакла је Цвијановић.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон, казао је да ће Амбасадорски фонд САД за очување културног насљеђа донирати 255.000 КМ за обнову једног од најљепших објеката ове врсте у БиХ. Овим средствима, биће финансирана прва фаза обнове музеја.

  • Музеј савремене умјетсости РС је културно благо и овај пројекат је испуњење једне веома амбициозне визије. Музеји нису само зграде, већ би они требало да буду мјесто окупљања људи, дружења и интеракције у заједници – рекао је, између осталог, амбасадор Нелсон.

Градоначелник Игор Радојичић оцијенио је да је обнова МСУ РС лијепа вијест за цијели град, али и за урбани развој Бање Луке.

  • Овај музеј је једна од најживљих институција културе у граду која има веома добро сарадњу са сродним институцијама у регији, Европи и свијету. Обнова музеја се уклапа и у нову визију центра града од Улице Николе Тесле до Улице Васе Пелагића, у пројекат за који смо недавно окончали међународни конкурс. У том концепту, МСУ РС добија сасвим нови положај као центар нове велике трговске површине – казао је Радојичић.

Пројекат обнове Музеја савремене умјетности РС представио је вођа пројектног тима Саша Чворо, професор Aрхитектонско-грађевинско-геодетског факултета. Обнова музеја почеће у сљедећеој години када ова институција културе обиљежава пола вијека постојања, а сама зграда улази у 130. годину постојања.