На прољеће изградња пута за Мотике, у плану и наставак Источног транзита

Изградња нове саобраћајнице од Петрићевца до Мотика, као један од највећих саобраћајних пројеката у овој години, започеће на прољеће, одмах на отварању грађевинске сезоне, изјавио је Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве.

Сандић је нагласио да вриједност овог пројекта износи два милиона КМ и да се ради о првој фази изградње ове саобраћајнице, у дужини од 1,2 километра, на потезу од тзв. Жутих зграда на Петрићевцу до објекта „Павловић турса“ у Мотикама. Према његовим ријечима, пројектом је предвиђена потпуна и свеобухватна реконструкција ове саобраћајнице, што, између осталог, подразумијева и изградњу комплетне комуналне инфраструктуре.

– Тренутно, у  току је рјешавање имовинско-правних односа на овој дионици и са првим повољним временским условима увешћемо извођача у посао – рекао је Сандић и додао да ће, истовремено, почети и радови на изградњи централне саобраћајнице кроз Шарговац – Шарговачке улице.

Према његовим ријечима, у Шарговцу ће бити реконструисано 900 метара саобраћајнице, а уједно ће бити и урађена и фекална и оборинска канализација. Вриједност ове инвестиције износи 954.000 КМ.

Истовремено, у овој години слиједи и наставак изградње Источног транзита, од Крфске улице до Улице Гаврила Принципа у Обилићеву, у вриједности 1,35 милиона КМ. Овај пројекат, од изузетног значаја за проток саобраћаја у граду, биће реализован у сарадњи са Путевима РС, а до краја овог мјесеца биће расписана јавна набавка за извођача радова на овој дионици.

У Обилићеву ће, такође, у непосредној близини ове дионице, ове године бити изграђен тротоар на новоизграђеном дијелу Источног транзита, који је пуштен у саобраћај прошле године, а Град ће ове послове издвојити 310.000 КМ. Такође, бициклисти и пјешаци ће добити нове стазе на потезу од „Еуро бенц“ пумпе до Ребровачке цркве, а стаза ће бити изграђена између дрвореда. Вриједност овог пројекта износи 350.000 КМ. Такође, пјешачка стаза ће бити изграђена и у веома фреквентној Улици Милана Ракића у Борику, за што ће из градског буџета бити издвојено 180.000 KM.

Упоредо с тим, у Одјељењу за саобраћај и путеве за ову годину планирају наставак уређења централне пјешачке зоне, која је започела реконструкцијом популарног „Паркића“.

–  Ради се о наставку овог пројекта, односно другој фази изградње пјешачке стазе у Улици бана Милосављевића. За наставак овог проејкта потребно нам је 1,2 милиона КМ како би могли наставити поплочавање централне градске зоне гранитом – рекао је Сандић.

Што се тиче мостова, у овој години нас очекује завршетак радова на изградњи новог Зеленог моста али и почетак изградње новог моста у Топлицама.

– Процијењена вриједност новог моста у Топлицама износи око два милиона КМ, а очекујемо да кроз додатни буџетски захтјев буду одобрена средства и да у мају кренемо са јавном набавком, а у међувремену ћемо рјешавати имовинско-правне односе и радити на изради пројектне документације – истиче Сандић.

Кружне раскрснице
Бања Лука ће у овој години, између осталог, добити и нове кружне раскрснице, а већ почетком овог мјесеца очекује се отварање понуда за извођача радова за изградњу кружног тока на Лаушу, код ресторана „Сирано“. Очекује се да би изградња овог кружног тока, зависно од тендерске процедуре, требало да почне на прољеће.

Поред овога, „Путевима“ ће бити понуђена сарадња на изградњи још три већа кружна тока на подручју града.

– Ради се о планираној изградњи кружне раскрснице на укрштању магистралног пута М4 са улицама Ивана Горана Ковачића и Браће Пиштељића код „Леснине“, што је веома важно саобраћајно чвориште. Очекујемо да са „Путевима РС“ потпишемо и споразум о овоме. Даље, планирамо изградњу и кружне раскрснице на укрштању Булевара Милутина Миланковића и Улице књаза Милоша, вриједности око 600.000 КМ, те кружне раскрснице код „Хиперкорта“ у Лазареву на укрштању магистралног пута М4 и Улице Бранка Поповића – рекао је Сандић.

У плану Одјељења за саобраћај и путеве је и изградња кружне раскрснице на укрштању улица Краља Петра I Kарађорђевића, Солунске и Исаије Митровића, вриједности 350.000 КМ.

– Ту ћемо морати урадити измјену регулационог плана како бисмо могли покренути јавну набавку. Ту је и кружна раскрсница на укрштању улица Младена Стојановића и Триве Амелице и кружна раскрсница Цара Лазара – Крфска улица, гдје ћемо овај посао радити у повољнијој варијанти која подразумијева монтажне елементе – закључио је Сандић.