На Градској тржници воће и поврће без пестицида

Инспектори за храну, уз свакодневне контроле исправности и квалитета прехрамбених производа како у производњи тако и у промету, обављају посебну контролу квалитета сезонских прехрамбених производа.

Тако су инспектори за храну Одјељења за инспекцијске послове Градске управе протеклих дана вршили контролу квалитета прехрамбених производа на Градској тржници у Бањој Луци.

Како су навели, посебан акценат стављен је на контролу квалитета свјежег воћа и поврћа.

Тако је поред инспекцијске контроле услова промета наведених прехрамбених производа, заједно са представницима ЈЗУ Института за јавно здравство из Бање Луке, извршено узорковање младог лука, блитве, парадајза, зелене салате, јабука и јагода.Узорци хране су достављени на анализу у наведени Институт.

Захтјев инспектора првенствено је био да се приликом анализе наведених узорака прехрамбених производа утврди ниво остатака пестицида у истима.

-Према добијеним резултатима лабораторијских анализа достављених узорака прехрамбених производа, односно узорака свежег воћа и поврћа, може се закључити да је испитивано воће и поврће безбједно за људску исхрану, с обзиром на то да су утврђене вриједности нивоа остатака пестицида у истима ниже од прописаних – нагласили су из Одјељења за инспекцијске послове.