Најављено топљење снијега – екипе цивилне заштите на терену

С обзиром на то да је наредних дана најављено топлије вријеме и топљење снијега, дежурне екипе Одсјека за цивилну заштиту и послове професионалне територијалне ватрогасне јединице обишле су могуће критичне тачке на већим ријекама Врбас и Врбања, те на мањим водотоковима као што су Широка, Драгочајка, Црквена и Кочићев поток, гдје је раније било доста проблема приликом обилинијих падавина. Данас је у плану обилазак ретензионих брана и насипа.

Републичка управа цивилне заштите је прије неколико дана издала упозорење локалним заједницама у којем је наведено да због наглог топљења снијега може доћи до повећања површинских, подземних и вода у сливовима већих ријека.

– По налогу градоначелника, покренули смо активности на предузимању и спровођењу  одговарајућих мјера заштите и спасавања. У том правцу успостављен је контакт са службама  цивилне заштите сусједних општина као и са командним пултом  ХЕ „Бочац“ и Републичким хидрометеоролошким заводом. Непосредно на изласку из Улице Браћа Кавић, на Кочићевом потоку, пропусна моћ је смањена на свега 30% пропуста који се налази испод шест пружних колосијека. О смањеној пропусности писменим путем обавјештено је Одјељење за инспекцијске послове, како би на вријеме упутили налог извођачу радова  да се у што краћем временском периоду отклони уочени недостатак – рекао је Младен Ћућун, шеф  Одсјека за цивилну заштиту и послове професионалне територијалне ватрогасне јединице.

Према прогнози РХМЗ, у наредних неколико дана температуре ће порасти, а до краја седмице снијег ће се истопити у готово свим крајевима.

– Температуре ће бити између 10 и 15 степени и свакако морамо бити опрезни због могућности излијевања ријека, посебно у западним крајевима – рекли су у Републичком хидрометеоролошком заводу.