Начелница Шљивар у Суботици о наплати пореза на непокретности

Начелница Одјељења за финансије Божана Шљивар, заједно са сарадницима, разговарала је данас у Суботици са представницима тамошње локалне власти о модалитетима за унапређење система наплате пореза на непокретности.

Са циљем што бољег упознавања овог процеса и преузимања добрих пракси, начелница Шљивар je у Суботици одржала низ састанака са представницима Секретаријата за финансије Суботице, који имају десетогодишње искуство у овом послу.

– Намјера нам је да преузмемо све добре праксе које има суботичка администрација, с обзиром на то је у Србији још прије десет година прикупљање пореза на непокретности децентрализовано односно пренесено на локалне заједнице, а у Републици Српској то почиње од 1. јануара идуће године. Колеге из Суботице имају вишегодишње искуство у овом послу, а посебно је значајно истаћи да су, од почетка овог посла на локалном нивоу, удвостричили број обвезника а приходи су значајно порасли – казала је начелница Шљивар.

Од 1. јануара идуће године, локалне заједнице у Републици Српској ће добити могућност да преузму обрачун и наплату порез на непокретности. Тренутно, порез на непокретности обрачунава и наплаћује Пореска управа РС. И у тренутном законском оквиру, Бања Лука ове године биљежи знатан раст наплате овог пореза, па је по овом основу у првих девет мјесеци ове године прикупљено 7,6 милиона КМ, што је два милиона КМ више у односу на исти период прошле године.

О истој теми, бањалучка делегација ће сутра разговарати са колегама у Новом Саду.