Музеј приступачности постављен у Бањој Луци

Алтернативни музеј приступачности  постављен је протеклог викенда у тржном центу „Делта планет“ у организацији ампутираца УДАС Републике Српске, с циљем подизања свијести о свакодневним препрекама са којима се особе са инвалидитетом суочавају.

Кроз ову вођену алтернативну музејску поставку, суграђани су имали прилику погледати изложбу фотографија, али и ставити се у улогу особе са инвалидитетом кроз неколико необичних игара – свезати пертлу једном руком или убацивати различите облике у лопту затворених очију.

Музеј приступачности  организован је у оквиру  кампање „Сва лица приступачности“  у оквиру пројекта „Заједнице различитих, али равноправних грађана“ којег реализује  Организација ампутираца УДАС у партнерству  са Хелсиншким  парламентом грађана  Бања Лука и Удружењем грађана „Нешто више“ Сарајево, уз финансијску подршку Европске уније.

Невен Станић, начелник Одјељења за културу туризам и социјлану политику, који је присуствовао овом догађају, истакао је да постоје капацитети Града и невладиног сектора у Бањој Луци да се аплицира према међународним пројектима и да се у партнерству исти успјешно и  реализују.

Додао је да је крајем прошле године Одјељење заједно са Центром за социјални рад и удружењима која окупљају лица са инвалидитетом – израдило нови Акциони план за унапређење положаја лица са инвалидитетом у граду, за период 2020-2026. године.

Много је у граду урађено на развоју сервиса подршке лицима са инвалидитетом. Тако је између осталог, Град  у сарадњи са друштвено одговорним компанијама изградио дјечија игралишта на која су уграђене справе прилагођене дјеци са развојним потешкоћама и град се развија по мјери сваког дјетета.

Из године у годину увећава се буџет ЈУ ЦСР за социјалне услуге – развој нових социјалних услуга и унапређење старих.