Могуће укидање појединих ограничења од 27. априла

Број обољелих од корона вируса на дневном нивоу је у Бањој Луци смањен, а мањи је и број болесних, што отвара могућност да од 27. априла дође до постепог укидања ограничења рада појединих дјелатности на подручју града, саопштено је након данашње сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Градоначелник Игор Радојичућ је нагласио да има разлога за умјерени оптимизам, али да и даље сви грађани морају бити на опрезу, јер епидемија није прошла.

  • Број активних случајева опада, док број оправљених расте и то је охрабрујући податак. Истовремено, број особа у кућној изолацији је значајно смањен. Превентивне и рестриквне мјере су очигледно дале резултате, међутим, забрињава нас чињеница да имамо значајан број лица на респираторима и са тешком клиничком сликом. Забрињава, такође, и чињеница да већи број новообољелих лица није у могућности да саопшти начин на који је оболио – рекао је Радојичић.

Радојичић је указао да све донесене мјере остају на снази до 27. априла, те да ће се у наредних седам дана разматрати ублажавање неких мјера, у зависности од епидемиолошке ситуације.

  • Под условом да задржимо постојеће трендове у статистици броја обољелих и излијечених, током седмице ћемо разговарати о томе и имаћемо и иницијативу према Републичком штабу да донесе мјере које ће, постепено и дозирано, од 27. априла, либерализовати неке дјелатности – објаснио је Радојичић.

Из Дома здравља је саопштено да су у Бањој Луци регистрована укупно 302 лица заражена корона вирусом, те да се око 950 људи налази у изолацији. Из ове установе су још једном позвали грађане да носе маске и заштитне рукавице, са посебним нагласком на правилно кориштење маске која треба прекрива и уста и нос.