Милион марака за спајање Источног и Западног транзита

Један од најважнијих пројеката који би ове године требало да буде покренут у Бањој Луци јесте спајање Источног и Западног транзита у насељу Обилићево, чиме ће, уз текућу изградњу наставка Источног транзита и новог Зеленог моста, бити направљена обилазница око града те знатно растерећен саобраћај у граду.

Као што је раније најављено, овај пројекат ће бити екстерно финансиран, односно средства ће бити обезбијеђена из кредита или емисије градских обвезница. Град Бања Лука ће ове године, естерним финансирањем, настојати да обезбједи процијењених милион КМ за реализацију овог пројекта.

Начелник ресорног Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, иситиче да је планирано да пројекат спајања Источног и Западног транзита буде уврштен у споразум са ЈП Путеви РС, јер се ова путна комуникација налази у њиховој надлежности.

– Град је задужен за рјешавање имовинско-правних односа и изградњу инфраструктуре на главној траси, заштитних зелених површина, као и пјешачких и бициклистичких површина, а ЈП Путеви РС за изградњу главне трасе, односно раздијелног појаса и четири коловозне траке.  Најважније нам је да ријешимо питање имовинско – правних односа на планираној траси саобраћајнице, да би затим, након израде пројектне документације и прибављања грађевинске дозволе, могли ући у изградњу предметне саобраћајнице – рекао је Сандић.

Подсјећамо да је 22. новембра прошле године почела изградњи дијела Источног транзита, од Улице Мајке Југовића до Улице Стевана Булајића, у дужино од 440 метара. Инвеститори овог пројекта су предузеће Путеви РС и Град Бања Лука, а извођач радова предузеће „МГ Минд“. Рок за завршетак је 90 радних дана.

 

– Источни и Западни транзит, некада су планирани као обилазнице око Бање Луке, али данас су то практично градске саобраћајнице. Послије изградње ове дионице, слиједи нам још доста посла да се заврши дионица иза стадиона ФК „Напријед“, до Улице Гаврила Принципа, и да се преко Зеленог моста споје Источни и Западни транзит – казао је приликом почетка радова градоначелник Игор Радојичић.