Међународни конкурси за будући мост у Доцу и централну градску зону

Град Бања Лука овог мјесеца расписаће два међународна архитектонска конкурса за идејно рјешења новог моста преко Врбаса у насељу Долац и будућег изгледа централне градске зоне, на потезу од старе аутобуске станице до сједишта “Путева РС”, изјавио је данас градоначелник Игор Радојичић.

Представљајући ове конкурсе, Радојичић је, заједно са градским и пејзажним архитектом Иваном Рашковићем и Огњеном Шукалом, истакао да се ради о два велика пројекта, који би требали дефинисати будући изглед града.

Конкурс за нови мост у Доцу биће отворен од 10. јула до 30. септембра, а за централно подручје од 17. јула до 31. октобра. Наградани фонд за најбоље идејно рјешење будућег моста износи 40.000 КМ, а централног подручја 48.000 КМ.

Радојичић је нагласио да ће конкурси бити објављени у домаћим и страним медијима које прате ову област.

-Расписавањем међународних конкурса, жеља нам је да добијемо креативна и квалитетниа рјешења за будуће градске симболе – рекао је Радојичић.

Говорећи о будућем мосту у Доцу, Радојичић је истакао да овај мост неће имати само функционалну вриједност у повезивању двије обале Врбаса, него и високу естетску вриједност.

Према оквирим плановима, изградња овог моста би могла почети најесен идуће године, уколико до тада буду испуњени сви потребни предуслови, од избора идејног рјешења, израде главног пројекта, рјешења имовинско-правних питања па све финансирања и избора извођача радова.

Истовремено, конкурс за идејно рјешење централне градске зоне предвиђа својеврсну трансформацију овог дијела града.

-Предмет овог конкурса је “попречна оса” од Улице Николе Тесле до Улице Васе Пелагића, односно потез од од старе аутобуске станице, преко паркинга и Храма Христа Спаситеља, даље према улици Васе Пелагића, гдје се налази неколико зона са својим специфичностима. Ради се о веома комплексном задатку и креативна рјешења на том подручју су итекако добродошла – казао је он.

Он је уједно најавио да ће ускоро бити расписан и трећи међународни конкурс за идејно рјешење за изградњу конгресно – конференцијске дворане.

Када је ријеч о конкурсу за центар града, градски архитекта Иван Рашковић је истакао да су централне теме овог задатка јавне површине у најужем дијелу центра града Бање Луке и њихово партерно, пејзажно и амбијентално уређење.

Говорећи о будућем мосту у Доцу, пејзажни архитекта Огњен Шукало рекао је како је циљ конкурса да се кроз оцјену више пристиглих идејних рјешења изнађе најквалитетније рјешење будућег моста, укључујући и непосредно урбанистичко окружење.

-Додатни циљ конкурса представља добијање квалитетних концепата и идејних рјешења за уређење и активирање урбане зоне у непосредном окружењу моста- рекао је Шукало.