„Ланакова“ софтверска академија: 16 младих добило посао

Градоначелник Игор Радојичић, присуствовао је данас додјели диплома полазницима софтверске академије компаније „Ланако“. „Ајтивити“ софтверску академију успјешно су завршила 32 полазника, од којих је њих 16 добило прилику да се одмах запосле у „Ланaку“.

-Оно што је важно, јесте да се кроз овакав облик дошколовавања добију ови кадрови. Дефинитивно, кроз редовни систем образовања немамо довољно стручњака из ИТ сектора, за којим је на тржишту рада огромна потражња – казао је Радојичић, у обраћању у Технолошком центру компаније „Ланако“.

Он је додао да је данас информатичко знање дио елементарне писмености, а људи који ће се бавити развојем ИТ сектора, од администрације до индустрије, имају практично неограничене могућности за запослење.

-Ово је добар примјер и другима, укључујући и Град, јер ћемо кроз реорганизацију Радничког универзитета покушати да понудимо могућност да се људи доквалификују и преквалификују и да на тај начин помогнемо и привреди, али и онима који траже посао – закључио је Радојичић.

Директор компаније „Ланко“ Небојша Нинић, казао је да је академија трајала девет мјесеци, те да су је могли похађати сви који имају завршену средњу школу и знање енглеског језика.

-За успјех академије, осим еминентних професора, јесте то што смо имали и врхунске стручњаке за стицање практичних искустава наших полазника. За разлику од студената на факултетима, наши полазници практично могу одмах продуктивно да раде – нагласио је Нинић.

Он је најавио и конкурс за упис нове генерације полазника ове академије, који ће бити отворен цијели овај мјесец.

Данашњој свечаности присуствовали су и министри просвјете и културе и науке и технологије у Влади РС, Дане Малешевић и Ален Шеранић.