Лазарево: „Колибри“ отворио врата за још 170 малишана

Нови дио вртића „Колибри“ у Лазареву отворио је данас своја врата за смјештај  још 170 малишана, у оквиру великог плана да се до краја године обезбиједи укупно 650 нових мјеста у предшколским установама.

Градоначелник Игор Радојичић, који је са министарком просвјете и културе РС Наталијом Тривић свечано отворио новоизграђени дио „Колибрија“, казао је да је тај дио вртића припреман и рађен у двије фазе у протекле нешто више од двије године, за шта је из буџета Града издвојено укупно око 1,7 милиона КМ.

-У овом прелијепом вртићу омогућен је смјештај малишана у осам група, по четири јаслићке и предшколског узраста. Комплетан објекат је саграђен по принципима енергетске ефикасности и по свим другим савременим стандардима – навео је Радојичић.

Уз више вртића који су у различитим фазама градње, он је најавио ове пројекте и градњу вртића у Универзитетском кампусу, Алеји Светог Саве, на Страчевици, Паприковцу и у Крановцу.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић казала је да Бања Лука као највећи град у РС има и највеће потребе за смјештај дјеце у предшколске установе, те да је на том плану у граду урађен значајан посао.

-Министарство просвјете и културе РС сваке године ради на проширењу обухвата дјеце у предшколским установама. Прије годину дана је то било око 21,7 одсто у РС, а сада је већ више од 24 одсто – казала је Тривићева.

В.д. директора Центра за предшколско васпитање и образовање Андреа Дорић истакла је да је данас значајан дан за насеље Лазараво, све родитеље и њихове малишане.

-Већ данас су први малишани, њих четрдесетак,ушли у овај нови дио „Колибрија“. До краја седмице, попунићемо све планиране групе – казала је она.

У наредних неколико дана планирано је и отварање првог јавног вртића на Петрићевцу. Прошле седмице отворен је нови дио најстаријег градског вртића – „Јежеве кућице“, док се у Куљанима гради нови објекат. У току је и енергетска обнова објеката вртића „Невен“ и „Наша дјеца“, а по окончању тендерских процедура – почеће и градња вртића у Врбањи.