„Културица“ доноси бесплатне представе за 500 малишана

Удружење грађана „Центар за маме“ почиње са реализацијом пројекта #Културица2019 у уторак 17.септембра, у 18 часова у Градском позоришту Јазавац, када ће бити одиграна прва представа „Витез из Вилсонове“. Ревијални дио почиње у 17 часова.

Догађају ће присуствовати дјеца из Бање Луке и околних приградских насеља Шарговац и Драгочај, као и дјеца из удружења „Свјетлице-дајте им шансу“ и „Четири плус“.

Како је саопштио организатор, основна идеја догађаја је приближити дјеци Бање Луке и околине позоришну умјетност, навику и културу одласка у позориште и постављање темеља културе као саставног дијела одрастања и образовања, а све то кроз игру, забаву, израду дјечијег “умјетничког дјела”, интерактивно дружење и поклоне.

-Циљ пројекта “Мјесец позоришта за дјецу – Културица 2019” је долазак  предшколаца и основаца у културну установу тј. Градско позориште “Јазавац”. Малишани ће потпуно бесплатно посјетити представе, те уживати и у ревијалном дијелу прије почетка представе“, рекли су из „Центра за маме“, те истакли да овим пројектом желе да утичу на подизање свијести јавности о позоришној умјетности  и правилима лијепог понашања у културним  установама.

Уз представу „Витез из Вилсонове“, у „Јазавцу“ ће бити одиграна и представа „Пут по свијету на тротинету“ – 24. септембра у 18 часова, а ревијални дио тог дана заказан је за 19 часова.

„Кроз двије представе за дјецу које би се одиграле у току двије седмице, преко 500 малишана би добило прилику да посјети ову културну установу, ужива у представи, дружењу и поклонима“, навели су из тог удружења.

Како су појаснили, ревијални дио осмишљен је као ликовна колонија коју води познати бањалучки умјетник Ренато Ракић.

-Циљ ликовне радионице је  развој дјечијег стваралаштва, другарства и  креирање умјетничког дјела – Круг среће. Дјеца ће прије сваке представе осликати својим ручицама дио круга те ће се послије свих представа формирати комплетан круг . Затим се дјечије умјетничко дјело пренесе у дигитални облик, додају се кратки савјети о понашању у културним установама и добије се едукативна кампања за билборде, ситилајтове и друштвене мреже. Ова кампања ће од сваког дјетета направити малог јунака и умјетнка те ће пробудити осјећај другарства, сложности и емпатије“, закључили су из удружења.