Кривична пријава због незаконитог одлагања отпада у кругу „Инцела“

Град Бања Лука поднијеће кривичну пријаву против одговорних лица у предузећу „Еко трејд“ и „Универзум“, након што је, током контроле Еколошке инспекције у кругу Пословне зоне „Инцел“, откривено незаконитог одлагање отпадних, индустријских материја, саопштено је из Одјељења за инспекцијске послове.

Незаконито поступање са индустријским отпадом откривено је током контроле низа предузећа које дјелују у кругу некадашњег, хемијског гиганта.

-Умјесто да отпад збрињава на законом прописани начин и на локацији за коју су имали дозволу, отпад или дио њега, заправо је просипан унутар једне запуштене локације на другој локацији унутар „Инцела“ – наводе из Одјељења.

Власник оба предузећа је Петар Шмитран, а у кругу „Инцела“ дјелују двије његове фирме – „Еко траде“ и „Универзум“. Обје фирме регистроване су за збрињавање индустријских онечишћења, односно прикупљање и збрињавање употребљеног моторног уља.

По овом открићу, предузећу је забрањен даљни рад, а простор око локације – на који је непрописно збрињаван отпад – ограђен је заштитном траком. Са локације је узокован расути отпад и послан на анализу у Институт за заштиту и екологију. По анализи ће бити познато о каквој врсти отпада се ради, а сумња се да се ради о искориштеном моторном уљу, која је ова фирма прикупљала од других предузећа.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман истиче да је Град Бања Лука одлучан је да изађе на крај са свим, потенцијалним еколошким пријетњама у кругу „Инцела“, те све пословне субјекте које представљају евентуални проблем стави под пуни надзор и контролу.

У међувремену, Град Бања Лука очекује да би до средине овог мјесеца требао добити резултате истраживања квалитета земљишта у кругу „Инцела“. Током протеклог мјесеца, извршено је узорковање земљишта са 44 локације у кругу „Инцела“.

-За 20-так дана имаћемо и резултате истраживања свих узорака земљишта након чега ћемо знати колики је стварни степен онечишћења – рекао је Кецман.

Изјаву начелника Кецмана можете погледати овдје.