Кредит или обвезнице: Пет милиона за пет највећих пројеката

Град Бања Лука ће овог мјесеца донијети одлуку о емисији обвезница или кредитном задужењу у износу до пет милиона КМ које ће бити искориштено за реализацију пет капиталних пројеката у овој години, најавио је градоначелник Бање Луке Игор Радојичић.

Током данашњег састанка са директорима највећих банака и осигуравајућих друштава, градоначелник Радојичић је, заједно са најближим сарадницима, представио план за реализацију пет капиталних инвестиција, које су планиране за ову годину. Ради се о инвестицијама које се нису нашле у овогодишњем буџету, пошто су планиране за екстерно финансирање – кредит или емисију обвезница, зависно од тога која се опција покаже финансијски повољнијом.

Уз помоћ тог задужења, требало би да буду финансирани сљедећи пројекти који се налазе у врху приоритета: изградња Зеленог моста, пута за Мотике, спајање Источног и Западног транзита, наставак водоводног система „Црно врело“, те изградња спортске дворане на мјесту некадашњег Шопинг центра.

– Како би ове пројекте реализовали у овој години, најприје је потребно да Скупштина града, и то највјероватније већ 20. фебруара, донесе одлуку о емисији обвезница или средњорочном кредиту. Која ће од ове опције бити изабрана, зависиће прије свега од процјене која је од њих финансијска повољнија за Град – рекао је Радојичић.
У ресору саобраћаја и путева, уврштена су три приоритета  – нови Зелени мост, изградња Улице Краља Александра (пут за Мотике) и спајање Источног и Западног транзита.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, истакао је да изградња новог Зеленог моста уједно и највећи градски приритет у овој години, с обзиром на велика загушења у саобраћају настала након прошлогодишњег затварања старог моста.

– До 20. фебруара би требало да буде завршен главни пројект моста, кад ћемо и прецизно знати колико ће новца бити потребно за релизација овог пројекта, с тим да се процјене крећу до 2,5 милиона КМ. С друге стране, за 1.200 метара пута за Мотике потребно је 1,5 милион КМ, а спајање Источног и Западног транзита, укључујући и рјешавање имовинско правних питања, могуће је реализовати за један милион КМ – казао је Сандић.

Са друге стране, највећи планирани објекат комуналне инфраструктуре, који би се требало да се финансира из кредита, јесте овогодишњи наставак водоводног система „Црно врело“, односно подсистема „Звијезда“. Захваљући овом пројекту, већ у овој години би око 5.000 становника са платоа Мањаче требало да добију воду у својим кућама. Поред тога, планирана је и изградња спортске дворане на мјесту некадашњег Шопинг центра, за што је потребно 1,2 милиона КМ, с тим да би половина од тог износа планиарана из иностране донације.
Представљајући стање градске касе, начелница Одјељења за финансије Божана Шљивар изнијела је податак да је Град у протеклој, 2017. години, остварио суфицит од око 2,5 милиона КМ и да је овај резултат знатно повољнији у односу на протекли период.

Она је нагласила да је прошлогодишње реструктурисање градског дуга знатано релаксирало стање у градским финансијама, пошто је, захваљући овом потезу, Град у прилици да на годишњем нивоу враћа осам милиона КМ мање него што би то био случај да није било репрограма.