Конференција о заборављеном јеврејском културном насљеђу

У оквиру тродневне партнерске конференције представника градова који учествују у реализацији пројекта „Искориштавање заборављеног јеврејског кулутрног насљеђа у днавској регији – REDISCOVER“, који почео је данас у Јеврејском културном центру у Бањој Луци, најављено је постављање QR кодова на мјестима на којима су се некада налазиле синагоге у нашем граду.

Госте из осам градова поздравио је градоначелник Игор Радојичић, који је нагласио да Бања Лука учествује у овом прекограничном пројекту који за циљ има очување или обнављање сазнања о јевресјком културном насљеђу.

  • Прва јеврејска општина основана је на овим просторима у првој половини 19. вијека, а нажалост, ово насљеђе је уништено током холокауста и готово нема материјалних остатака присуства Јевреја на овим просторима, а и популација је малоборјна. Овај пројекат би требало да освјежи сјећања, да направи мрежу партнера и да на модеран начин понуди сазнања о јевресјком културном насљеђу – казао је Радојичић и додао да Бања Лука данас има изванредну сарадњу са пријатељским градом Модином из Израела, у различитим областима, те да та сарадња представља мост за будућу сарадњу Израела и Републике Српске.

Александра Стевандић Ракас из Јеврејске општине Бања Лука, изјавила је да пројекат искориштавања заборављеног јеврејског културног насљеђа представља дио Дунавског транснационалног пројекта финансираног из Европског фонда за регионални развој и претприступних ИПА фоднова.

  • Носилац пројекта је мађарски Сегедин, а ово је четврти састанак гдје одлучујемо које ћемо поризводе пласирати на тржиште у смислу специфичних туристичких понуда. Планирамо да у овој години постављање QR кодове на мјестима гдје су се некада налазиле синагоге у Бањој Луци, те постављање мобилних апликација путем којих ће се моћи видјети историјски развој објеката значајних за Јевреје – рекла је Стевандић Ракас.

Пројекат REDISCOVER је почео у мају 2018. године и предвиђено је да траје до 2021. године.