У Бањој Луци конференција „Пилот-пројекат дуалног образовања“

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић сматра да Влада Републике Српске у погледу успостављања дуалног образовања треба да прати искуства из региона, те да донесе најбоља законска рјешења која ће се спроводити кроз институције Републике Српске.

Талић, који у Банском двору данас присуствује конференцији „Пилот-пројекат дуалног образовања“, рекао је да ће Град Бања Лука у наредном периоду покушати да трансформише Раднички универзитет како би се успоставио овај пилот пројекат.

„Кључ овог питања је системско рјешење које треба да иде од наших институција, а Град ће пратити све законске оквире који се буду у овом погледу доносили“, истакао је Талић.

Талић је рекао да је заједно са одређеним бројем привредника и уз помоћ Владе Швајцарске успио да обезбиједи једног швајцарског експерта који је раније боравио у Бањој Луци и сачинио један документ о дуалном образовању којег ће представити на скупу.

Помоћник министра просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије Габријела Грујић изразила је увјерење да Република Српска може остварити исте резултате као што су остварени у Србији у развоју дуалног образовања.

„У Србији је дуално образовање препознато као модел-начин усвајања знања и спроводи се на свим нивоима у средњем и високом образовању“, истакла је Грујићева.

Она је појаснила да се Србија опредијелила за дуалност образовања да ученици теоретска знања стичу у школама, на факултетима или на високим струковним школама, а да струку и савремени технолошки развој сагледавају у компанијама.

Регионални привредник и инвеститор Един Дацић сматра да је увођење дуалног система образовања предуслов за побољшање ситуације у привреди Републике Српске.

„Сваки послодавац има интерес да по сваком запосленом има већу продуктивност, а што му омогућава да исплати већу плату и то би на неки начин спречило одлазак људи са ових простора“, истакао је Дацић.

Директор Јавне установе Раднички универзитет Бањалука Босиљка Радић рекла је новинарима да идеја трансформације овог Универзитета треба да пронађе модел дуалног начина образовања како да на квалитетан и брз начин ријеши проблем неквалификоване радне снаге на простору Бање Луке и шире.

Конференцији присуствују представници академске заједнице, декани факултета, актив директора средњих школа, представници синдиката, Удружења послодаваца Републике Српске.

Градоначелник Игор Радојичић најавио је данас да ће Град, на приједлог Савјета за економска питања и развој, формирати савјет за образовање који треба да буде као катализатор између центара образовања, локалне управе и привреде и који би доминатно дискутовао о питањима уписних политика, структуре и, прије свега, средњих стручних школа, али и студија и тржишта рада.

Како је истакао, када је ријеч о реформи образовања, Град као локална заједница не може да одлучује о том питању, али је идеја да се кроз трансформацију Радничког униврзитета понуде додатни програми за преквалификације и доквалификације.

-Такође Град је прошле године први пут увео нову линију подршке привреди, која се односила на суфинансирање набавке опреме за кабинете средњих стручних школа, заједно са партнерима из привреде. Ове године та ћемо средства удвостручити – казао је Радојичић.

Говорећи на данашњој конференцији „Пилот-пројекат дуалног образовања“, градоначелник Радојичић је истакао три узнемирујућа тренда у вези са образовањем.

То су, прије свега, како је навео – негативан демографски тренд чије се посљедице почињу осјећати и на факултетима, а да га Бања Лука дијелом компензује досељавањем становништва.

-Други тренд су миграције и одлазак становништва са ових простора, посебно примијетан у посљедње двије године. Као трећи, и тренд који је видљив и везан за прва два, јесте поремећај на тржипту радне снаге. С једнe стране имамо дефицитарна и с друге стране занимања за којим нема тражње на тржишту рада – закључио је Радојичић.