„Козара етно фузија“ представља креације инспирисане народним ношњама

Премијера модне ревије „Козара етно фузија“ – спој традиционалне ношње са подручја Козаре и савремених елемената кроз визију бањалучког модног дизајнера Марка Фехера, биће одржана 14. марта у Банском двору, у 20 часова.

– Мој задатак је био да традицоналну одјећу представим на нови начин као нешто савремено и ново.  Одмах на почетку овог пројекта сам рекао да нећу на направим реплике народне ношње јер тако људи не би видјели ништа ново – рекао је Фехер.

На модној ревији ће бити представљено 15 креација инспирисаних народним ношнајама.

КУД „Пискавица“, у партнерству са Туристичком организацијом града (ТОБЛ) и уз подршку Града Бања Лука, реализује пројекат „Модна колекција Козара етно фузија“.

– Пројекат је наставак наших започетих активности на заштити и промоцији културног идентитета Козаре које смо започели 2005. године кроз пројекат Козара Етно. Пројекат има за циљ повећање конкурентности домаћег културног стваралаштва кроз очување културног идентитета Козаре и његово прилагођавање и примјену у савременом добу. Пројекат је и прилика да се локална култура и традиција представи широј домаћој и међународној јавности, а посебвно урбаној публици – рекли су у ТОБЛ-у.

У пројектни тим за реализацију ове модне ревије, уз Фехера, укључени су и етнолог Ирена Медар Тањга, кореограф КУД „Пискавица“ Мирко Арамбашић и локални казивачи.