„Козара етно“ од 5. до 8. јула: Концерт Балканике на Кастелу у недјељу

Међународни фестивал традиције и обичаја „15. Козара етно 2019“ биће одражн од 5. до 8. јула у Пискавици и на тврђави Кастел, саопштено је из Туристичке организације града.

Овогодишња тема манифестације је „традиционална исхрана“ која има и свој сценски приказ али и изложбу која приказује стари обичај поткозарског краја. Вече је обогаћено културно-умјетничким програмом.

Званично отварање фестивала је предвиђено за петак, 5. јула у Доњој Пискавици  у 20.30 часова.

Први фестивалски дан у Пискавици обогаћен је изложбеном поставком – етно тржницом са великим бројем излагача, с почетком у 18 часова, потом дефиле учесника, док је други дан фестивал  намијењен за традиционална спортска дешавања и етно радионицу.

У недјељу 7.  јула у центру пажње биће љетна позорница тврђаве Кастел, гдје ће од 21 час бити представљен музички програм „Етно фјужн“  у којој наступају вокално-инструментални састави који његује традиционалну музику са печатом модерног и урбаног. Наступају: етно група Ива, Сања Илић и Балканика  и Оливер С б2б  ЕЛМ.

Биће приказана и модна ревија креатора Марка Фехера под називом „Козара етно фјужн“ обогаћена традиционалним мотивима и орнаментима различитих регија утканих на хаљинама и туникама модерног кроја. На фестивалу ће наступити преко 400 учесника из осам земаља.

Организатори фестивала су КУД Пискавица и Туристичка организација града.