Кесеровић: Наставићемо стамбено збрињавање за РВИ

Град Бања Лука ће у овој години наставити пројекат стамбеног збрињавања ратних војних инвалида III и IV категорије и породица преминулих РВИ, изјавио је Драгомир Кесеровић, начелник Одјељења за борачко – инвалидску заштиту.

Кесеровић је прецизирао да ће овај програм бити настављен додјелом средстава за збрињавање ове категорије, истичући да су лани на сличан начин збринули 39 породица погинулих бораца.

Овим породицама су, из градског буџета, додијељена бесповратна новчана средства у износу од 541.000 КМ, док су за шест лица из ових категорија суфинансиране грађевинске дозволе (20.480 КМ.)

Истовремено, Град ће финансирати санацију кровова на два стамбена објекта у Куљанима, гдје 24 породице погинулих бораца и ратних војних инвалида користе стамбене јединице.

-Поред тога, планирана су и средства за додјелу једнократне новчане помоћи, односно за суфинансирање лијечења, трошкова сахране и набавке уџбеника за дјецу погинулих бораца – рекао је Кесеровић.

Према њиховој статистици, прошле године је позитивно ријешено 2.184 захтјева за додјелу једнократне новчане помоћи, од чега се највише њих односило на суфинансирање трошкова лијечења. Из буџета је за ове сврхе укупно било издвојено 439.800 КМ.

 Ове године, обнова кровова на борачким зградама у Куљанима

Ове године, обнова кровова на борачким зградама у Куљанима

Током 2018. године, суфинансирано је 47 пројекта 11 удружења проистеклих из ослободилачких ратова, у укупном износу од 167.170 КМ. Суфинансиране су редовне активности девет удружења из области борачко-инвалидске заштите са статусом удружења од интереса за Град, за шта је утрођено 225.000 КМ. Подржано је и обиљежавање 19 значајних догађаја из ослободилачких ратова и рада фондација, у износу од 133.050 КМ.

Кад је ријеч о спомен обиљежјима, лани је на Старчевици изграђено ново спомен обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-ослободилачког рата. Такође, успјешно је окончана и санација спомен обиљежја из НОР-а, и то: Алеја Народних хероја и Централни споменик НОР-а код хотела „Босна“, затим спомен обиљежје Поткозарје – Каралићи, биста народног хероја Бошка Каралића, спомен костурница на Дракулићу и урађен је приступни плато споменику на Бањ Брду. Санирана су и спомен обиљежја из Одбрамбено-ослободилачког рата, и то у: Стрчићима, Јагаре – Карановац и Дракулић-Раковачке баре.