Интерактивни мултиборд у оквиру поставке „Пунктуми“

У оквиру поставке изложбе „Пунктуми: Збирка иностране умјетности МСУРС“(20. aприл – 30. август 2018. године) од данас ће посјетиоци Музеја путем интерактивног мултиборда имати могућност да путем online платформе сазнају више о Акцији солидарности и  сарадњи умjетника из више европских земаља, који су поставили темеље за оно што је касније постао Музеј савремене уметности Републике Српске.

Фотографије, наратив и филмови „Рањени град“, „Прва помоћ“, „Бања Лука – престоница солидарности“ и „Умјетност не познаје границе“, а које је одабрао и припремио историчар Зоран Пејашиновић, посјетиоцима ће дочарати повод и услове у којима је настајала ова вриједна збирка МСУРС-а.

Како су саопштили из МСУ РС, представљајући вриједну збирке иностране умјетности у оквиру Европска година културног насљеђа од великог је значаја да се присјетимо Акције солидарности, која је окупила бројне умјетнике из Европе и свијета да својим дјелима помогну обнову настрадалог града,након катастрофалног земљотреса који је задесио Бању Луку 1969. године. Акцијом солидарности, која је трајала од 1969. до 1975. године, у Бању Луку је пристигло више од 750 умјетничких дјела са простора бивше Југославије, Европе и свијета, што је пружило значајан темељ за оснивање наше институције, а чинило је и њен почетни фундус.

Изложба „Пунктуми: Збирка иностране умјетности МСУРС“ и набавка интерактивног мултиборда у Музеју реализована је уз подршку Делегације Европске уније у БиХ.