Израда Стратегије развоја града: Разрада секторских политика

У оквиру активности на изради Стратегије развоја Бање Луке за наредни десетогодишњи период, јуче је одржан други радни састанак група за економски, друштвени и сектор заштите животне средине, током којег су учесници наставили разраду и допуну секторских циљева, програма, пројеката и мјера.

-Битно је напоменути да су у раду секторских група, активно учествовали експерти, представници институција, привредних субјеката и организација из јавног, приватног и невладиног сектора који својим капацитетом и заинтересованошћу могу да допринесу развоју нашег града  – казала је савјетник градоначеника Бање Луке за економска питања и координатор на изради овог важног документа, Јасна Бркић.

Према њеним ријечима, током рада, учесници радионице дали су значајан број корисних приједлога и сугестија, које ће након усаглашавања бити размотрене на градском развојном тиму, а затим и на Партнерској групи за развој.

Када је ријеч о активностима на изради Стратегије развоја града, Бркићева је навела да су у овом послу, до сада завршене ситуациона анализа, припремљени стратешки фокуси, визија и циљеви, те формирано Партнерство за развој града као кључни механизам за учешће заједнице у управљању локалним развојем.

До сада урађено, заинтересовани могу погледати на сајту Града и доставити своје приједлоге Градској управи на e-mail адресу: strategijabl2027@banjaluka.rs.ba.

Подсјећамо да је Град Бања Лука на основу одлуке Скупштине Града од септембра 2017. године, приступио процесу израде Стратегије развоја града Бања Лука за период 2018. до 2027. године. Ријеч је о најважнијем стратешком развојном документу, који би требало да да смјернице будућег развоја града.

Процес израде се спроводи у складу са Методологијом за интегрисано планирање локалног развоја (МиПРО), која је прихваћена и препоручена од стране Владе Републике Српске и Савеза општина и градова РС. Методологија предвиђа да локална управа као носилац процеса израде најважнијег стратешко-планског документа Града, као и у процесу имплементације стратегије осигура максимално укључивање свих актера живота у локалној заједници, што је Бања Лука у овој фази израде то и осигурала.