Издвајања за спорт повећана за 43 одсто

Градоначелник Игор Радојичић, уручио је данас рјешења о суфинансирању програмских активности спортских клубова за текућу годину, у укупној вриједности од 1,12 милиона КМ. Рјешења су уручена за 58 представника спортских клубова, те за пет клубова који окупљају лица са инвалидитетом.

Радојичић је нагласио да Бања Лука већ трећу годину заредом увећава издвајања за спорт, у тој мјери да се сада из градске касе даје 43 одсто више средстава у односу на 2017. годину.

  • Штавише, у овај износ нису урачуната средства за спортску инфраструктуру гдје смо у задње три године уложили много средстава како би нашим спортистима омогућили боље услове за тренирање. Прије три године имали смо само дворане Борик и Обилићево, а сада нам је на располагању и дворана Центар, очекујемо да уђемо у посјед довране у Соколском дому, а планирамо и градњу дворана на Старчевици и на Лаушу. Поред тога, прије неколико дана почела је изградња још једног фудбалског терена на Бањалучком пољу – рекао је Радојичић.

Он је додао да Град, уз суфинансирање програма спортских клубова, додјељује и средства оним спортистима који остваре пласмане на међународна такмичења.

  • Желимо да помогнемо и нашим спортистима који ће учествовати на Олимпијским играма у Токију, а већ другу годину имамо и спортске стипендије за наше најбоље спортисте. Основни циљ ових активности јесте да помогнемо нашим спортистима како би остварили још боље резултате и како би се више људи бавило спортом – казао је Радојичић.

Дарко Косић из ОКК Феникс, каже да је помоћ Града од великог значаја за њихов клуб и додаје да ће се сви чланови овог клуба максимално трудити да оправдају средства која су добили.

Директор РК Борац М:тел Владимир Бранковић, изјавио је да ће овај клуб у наредној сезони покушати да се врати у регионалну СЕХА лигу, те да ће клуб истрајати у настојању да млађе категорије више не плаћају чланарину чиме би се омасовиио рад омладинске школе клуба.

Према подацима Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, ове године ће у градски спорт укупно бити издвојено око три милиона КМ, укључујући све пројекте (школски спорт, суфинансирање чланарина, обука непливача, суфинансирање здравствене заштите, стипендије категорисаним спортистима, изградња теретана у природи, грант олимпијском базену и слично).