Изграђен нови азил за напуштене псе

На локалитету Развојно-едукативног центра „Мањача“ изграђено је прихватилиште за напуштене псе, у настојању да се ријеши вишегодишњи проблем са адекватним смјештајем за „одбачене“ псе.

У прву фазу изградње новог азила за псе, који је сада смјештен у неусловним просторијама у Рамићима, из градског буџета уложено је више од 130.000 КМ. Нови објекат омогућиће адекватан смјештај за 120 напуштених паса.

 

  • Објекат је саграђен по новим стандардима, има простор који је уређен и са довољним размаком, те ограђеном површином којом животиње могу да се крећу. Намјера је била да добијемо хуманије услове за смјештај паса, јер постојећи азил у Рамићима је недовољних и неусловних капацитета – казао је градоначелник Игор Радојичић, приликом данашњег обиласка новоизграђеног азила.

Бања Лука ће, како је истакао, имати вјероватно најуређније прихватилиште за псе у РС и у БиХ, чиме ће бити задовољени и сви критеријуми оних који су изражавали бригу за кућне љубимце.

  • Предвиђено је да радимо и сљедеће фазе, које подразумијевају ветеринарску станицу и складишта за храну и животиње, у складу са расположивим средствима – казао је Радојичић.

Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреда и села, који заједно са Одјељењем за комуналне послове реализује овај пројекат, навео је да је изградња азила и раније сточног гробља на локалитету на Мањачи, представља комлетирану бригу о животињама.

  • Потребно је да санирамо још неке објекте, али већ овог љета бићемо у стању да смјестимо прве псе у нови азил – рекао је Илић.

У првој фази је извршено ограђивање простора који је предвиђен за смјештај паса и зидање објекта површине 900 квадратних метара који је опремљен неопходном комуналном инфраструктуром. Преостало је опремање самог објекта неопходним мобилијаром, као и опремом за храњење паса.

Објекат се налази на ограђеној парцели укупне површине од 10.000 квадратних метара што псима пружа одличне услове за неопходно истрчавање, односно свакодневни боравак на отвореном.

Досадашњи азил у Рамићима убудуће ће служити као транзициона станица до коначног смјештања у нови азил на Мањачи.