Изградња станова за избјегла и расељена лица

У оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, градоначелник Игор Радојичић и министар за избјеглице и расељена лица РС, Давор Чордаш, у бањалучком насељу Куљани, обишли су данас радове на изградњи три објекта са укупно 48 станова, који су намијењени за смјештај избјеглих и расељених лица са подручја Федерације БиХ и Хрватске.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је учешће Града Бања Лука у овом пројекту више од 400.000 КМ, уз обезбијеђену локацију и потребну документацију.

– То су радови који се тичу водовода и канализације, те приступних путева и расвјете, односно инфраструктуре коју би требало обезбиједити до самих објеката. Бања Лука је прије неколико година усвојила стратегију на бази које је предвиђена изградња објеката на више локација, а догодине овај посао би требало да наставимо у насељу Ада – нагласио је градоначелник Радојичић.

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске, Давор Чордаш, појаснио је да ће на овом простору бити изграђене три ламеле са по 18 станова.

– Ријеч је о регионалном програму, а наше Министарство је успјело осигурати да се на простору Републике Српске гради 284 стана за ову намјену, у девет општина и градова. Укупно у РС, овај програм је вриједан преко 12 милиона КМ, плус учешће локалних заједница, које обично учествују са око 15-20 одсто од ових средстава. На овај начин ријешићемо питање људи који су избјегли, а који желе остати живјети овдје, углавном су то Срби који су избјегли из Хрватске, те интерно расељена лица са простора БиХ – рекао је Чордаш.

 

Овај пројекат спроводе Министарство за људска права и избјеглице БиХ, Фонд за повратак БиХ, Министарство за избјеглице и расељена лица РС. Вриједност пројекта који је данас започет у Бањој Луци је 2.240.160 КМ, а рок за завршетак радова је 400 дана.