Извучена сва оборена стабла са Бањ брда

Шумско газдинство Бања Лука окончало је послове санације шуме на подручју Бањ брда, а која је страдала у олујном невремену крајем 2017. године. Како наводе из Шумског газдинства, крајем прошле године извршено је и пошумљавање ових предјела.

– Ријеч је о обимном послу који је захтијевао вријеме и велики опрез приликом уклањања оборених стабала. Успјели смо у потпуности да уредимо простор који је био погођен олујним неврменом када је нанесена велика штета. Истовремено смо обавили и пошумљавање, тако да, са доласком љепшег времена, грађани ће моћи потпуно безбједно да уживају на нашем најпознатијем излетишту – рекао је Велибор Станић, директор Шумског газдинства Бања Лука.

Он је подсјетио да је током прошле године реализован пројекат израде пјешачке стазе у Трапистима, дужине 1.100 метара, те да су извршени и први припремни радови за будући арборетум града. Станић је напоменуо да долази период љепшег времена када грађани чешће бораве у природи, мање је падавина и више сунчанопг времена, тако да се повећавају и опасности од пожара.

– И овом приликом, Шумско газдиснтво Бања Лука апелује на становништво да не пали ватру на површинама које се налазе у непосредној близини шума као и у самим шумама, јер посљедице пожара могу бити катастрофалне како за шуме тако и за људе – нагласио је Станић.

Иначе, Шумско газдинство „Бања Лука“ Бања Лука, уговором потписаним са Градском управом, задужено је за обављање стручно-техничких послова у шумама посебне намјене града Бање Луке на површини од 2.078 ха. Стручно-технички послови подразумијевају чување и заштиту шума, шумско-узгојне радове и слично.

Подсјетимо, Град Бања Лука је предузео бројне активности како би Бањ брдо, омиљено мјесто за шетњу и рекреацији многих Бањалучана, добило ново рухо и нове садржаје. Тако је уређена пјешачка стаза од Рајнеровог врела до Трешњика, затим стаза од бање у Српским топлицама до Бањ брда, уведен је туристички бус, постављен телескоп, уређен плато испред споменика палим Крајишницима, постављена је нова лед расвјета на путу за Бањ брдо, итд.

 Фото: архива

Фото: архива