Иду нови пројекти: Градски буџет увећан за 20 милиона КМ

Скупштина града Бање Луке усвојила је ребаланс градског буџета у износу од 155 милиона КМ, чиме је износ у „градској каси“ увећан за више од 20 милиона КМ. Додатна средства, највећим дијелом, биће уложена у наставак инвестиционог циклуса „Бања Лука се гради“, док се милион КМ усмјерава за санацију штета од посљедњих поплава.

Градоначелник Игор Радојичић, истакао је да је буџет увећан захваљујући домаћинском пословању и оствареном суфициту из прошле године, те повољном кредитном аранжману са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) у износу од осам милиона КМ који ће бити уложен у пројекте водоснабдијевања.

– Овако висок износ буџета ће нам омогућити да започнемо трећи циклус инвестирања у граду. Први смо имали почетком прољећа када смо отворили 30 нових градилишта, други реализујемо управо ових дана за пројекте за које су већ спроведени тендери и закључени уговори. Усвајањем ребаланса, улазимо у нови циклус великих пројеката који ће на ширем подручју града омогућити низ нових пројеката у различитим областима – навео је Радојичић.

Истовремено, на основу Радојичићевог амандмана, ребалансом је предвиђено милион марака за санацију штета насталих усљед посљедњих великих падавина.

– За санацију клизишта биће уложено 200.000 КМ, с тим да тај новац иде за уклањање одрона земље, а мање за грађевинске радове. Око 300.000 КМ намијењено је за обнову оштећених саобраћајница, а 160.000 КМ за помоћ грађанима који су претрпјели штету, укључујући и трошкове цивилне заштите – рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бање Луке Зоран Талић, рекао је да ће повећање буџета бити искуљчиво усмјерено у развојну компоненту.

– Од средстава суфицита планирано је, између осталог, и уређење и адаптација једног пословног простора на Старчевици у дјечији вртић, затим изградња дјечијих и спортских игралишта, те спортске дворане на Лаушу и моста у Српским топлицама – појаснио је Талић.

Градски парламент данас је усвојио и приједлог висине средстава за стипендирање ученика и студената за школску 2019/2020. годину. Тај износ је непромијењен у односу на текућу годину и износи 1,6 милиона КМ. Одборници су усвојили и одлуку о преносу права власништва над ватрогасним возилом са Бање Луке на Општину Шековићи, те низ одлука у вези са просторно-планском документацијом и имовинско-правним односима.

Од данас, нови одборник у клубу СНСД-а је Наташа Марић Удовчић, умјесто Ненада Талића који је именован за директора ЈУ СЦ „Борик“. Поред тога, за в.д. начелника Одјељења за локални економски развој именован је Срђан Мијатовић, умјесто досадашњег начелника Раденка Лакетића.

Санација клизишта

Радојичић је истакао да је на подручју града активирано 19 клизишта која угрожавају имовину грађана, те око 20 у зони обухвата саобраћајница.

– Само за санацију клизишта у Пријечанима потребно је око 600.000 КМ.  На подручју Брознаног мајдана смо одмах морали реаговати због прекида путног правца, као и у случају домаћинства Кузмановић на Лаушу, гдје је дошло до угрожавања стамбеног објекта – казао је Радојичић.

Топлана у приправности до 15. маја

Градоначелник Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић оцијенили су да је рационална иницијатива за продужење гријне сезоне и да је треба размотрити, прије свега са техничког аспекта рада Еко топлане.

– То значи да морамо видјети шта за топлану значи скраћење времена за ремонт који се обавља током љета. На овај начин би продужили вријеме приправности до 15. маја, односно да топлана буде технички спремна уколико се укаже потреба за гријањем мимо предвиђених рокова – рекао је Радојичић.

 Нова одборница Наташа Марић Удовчић

Нова одборница Наташа Марић Удовчић