Због повећања броја обољелих: Додатне АРИ амбуланте

Због раста броја обољелих, поред ковид амбуланте у Доцу, гдје је повећан број тимова, почела  је са радом нова амбуланта за преглед пацијената са акутним респираторним инфекцијама.

-Дошли смо до 6.000 пацијената који су или позитивни на корона вирус или су у излоцији због контаката са обољелим, што представља изузетан притисак на здравстевни систем тако да смо додатно реорганизовали Дом здравља како би се повећала доступност услуге – казао је градоначелник Игор Радојичић, послије данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације.

У том циљу, како је навео, формиране су и двије теренске амбуланте, и то Паприковац – гдје ће се пацијенти са акутним респираторним инфекцијама прегледати у периоду од 7 до 13 часова а у послијеподневном термину редовни пацијенти, те амбуланта на Старчевици – која ће радити са једним тимом за пацијенте са респираторним инфекцијама.

-У случају даљег повећања броја обољелих, размотриће се отварање још шест објеката у којима би се формирале амбуланте за преглед пацијената са респираторним инфекцијама – казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, тимови на Поликлиници настављају да раде у постојећем режиму, док су капацитети Службе хитне помоћи појачани једним новим мобилним тимом и возилом, те је уведен и додатни пулт за лабораторијске анализе.

Штаб је данас позвао приватне амбуланте породичне медицине да се укључе у борбу против епидемије.

-Одређен број лица је регистораван у овим амбулантама које до сада нису укључене у систем прегледа пацијената са акутним респираторним инфекцијама и ковид позитивних –  навео је он.

Према његовим ријечима, путем СМС порука покушаће се унаприједити систем обавјештавања грађана о резултатима тестирања на ковид, с обзиром на тренутно загушење усљед великог броја пацијената.

Када је ријеч о економско-социјалним мјерама, како је најавио градоначелник – до петка ће бити припремљен нови пакет подршке секторима, који су највише погођени усљед епидемије корона вируса.

-Очекујемо да Влада РС донесе посебну одлуку или уредбу којим би помогла ове секторе из своје надлежности, а Град ће послије тога предложити своју одлуку која би одређеним секторима помогла једнократном новачном подршком – истакао је Радојичић.

С обзиром на то да су у недјељу локални избори, Дом здравља и Цивилна заштита су задужени да пруже логистичку подршку Градској изборној комисији у процесу гласања путем мобилних тимова – у смислу обезбјеђења медицинског особља односно набавци заштитне опреме и дезинфекционих средстава.

Директорица Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић казала је да је у Бањој Луци тренутно 3.832 лица позитивних на вирус корона, а 2.260 пацијената је у кућној изолацији.

-Све наше службе су максимално укључене и приступачне су свим потребама и захтјевима наших пацијената и невезано за  болест ковид 19 – навела је она.

И овим путем је позвала грађане да се придржавају прописаних мјера заштита, те да буду стрпљиви у контакту са здравственим радницима.