Закуп градских простора убудуће на десет година

Бројне организације и удружења која користе градске пословне просторе под посебним условима, убудуће би их могла добити на кориштење на десет умјесто досадашње двије године.

Овај нови период кориштења градских просторија датих у закуп под посебним условима, предложен је измјеном постојеће одлуке која ће се наћи на дневном реду идућег засједња Скупштине града.

Један од разлога за доношење ове одлуке, како је образложено, стоји и у чињеници да су сви закупци пословних просторија под посебним условима својим средствима санирали, адаптирали и привели намјени пословне просторије, а за шта су уложили значајна материјална средства, што оправдава продужење периода закупа.

Према подацима Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање, скупштинским одлукама, различитим организацијама и удружењима је додијељено у закуп под посебним условима око 180 пословних простора, на период од двије године.

-Како половином 2019. године истиче период од двије године закупа за прве закупце под посебним условима, сматрамо да би било рационално да се измјеном Одлуке о пословним зградама, пословним просторијама и гаражама у својини Града Бања Лука омогући трајање закупа пословних просторија под посебним условима на дужи временски период, како већ донесене одлуке о додјели у закуп, не би поново биле предмет дневног реда Скупштине града – казали су из ресорног одјељења.

Самим тим, како су истакли, била би створена могућност да се Анексом уговора продужи закуп пословних просторија под посебним условима на период до 10 година, са свим закупцима који су доставили доказ да су измирили све уговорне обавезе (закупнина, струја, вода, осигурање и сл.), те који пословне просторије користе за уговором дефинисане намјене.

Напоменули су да је одредбама уговора о закупу пословних просторија под посебним условима регулисано да Град Бања Лука може једнострано одустати од уговорног односа и прије истека периода на који су закључени уговори, уколико закупци не испуњавају своје уговором дефинисане обавезе, те уколико не користе пословне просторије у складу са намјеном.

Одлуком о пословним зградама, пословним просторијама и гаражама у својини Града Бања Лука регулисано је да се пословне зграде и пословне просторије могу под посебним условима дати у закуп: органима, установама и организацијама чији је оснивач Република Српска или Град, хуманитарним организацијама, организацијама из области културе, спорта, здравствене и социјалне заштите као и другим случајевима, када за то постоји интерес Града.

 Фото архива

Фото архива