Задња овогодишња сједница градског парламента 26. децембра

Наредна, 28. сједница Скупштине града Бања Лука биће одржана 26. децембра, одлучено је на данашњој сједници скупштинског Колегијума. Уколико дође до наставка због обимног дневног реда, он ће бити одржан 27. децембра.

На овој сједници, одборници ће разматрати 66 тачака дневног реда. Између осталог, на дневном реду је приједлог градског буџета за 2019. годину, ребаланс буџета за ову годину, те приједлог одлуке о усвајању Стратегије развоја града Бања Лука у периоду од 2018-2027. године.

Скупштина ће разматрати и Регулациони план дијела централног подручја града, који је рађен годину и по.

-У два циклуса расправа дошао је велики број приједлога и примједби и мислим да смо сада коначно сложили један добар регулациони план, који у односу на постојећи представља значајан искорак – казао је градоначелник Игор Радојичић.

Према његовим ријечима, централна зона града треба доживјети једну велику трансформацију.

-Од старе аутобуске станице преко платоа испред Музеја савремене умјетности РС до потпуне нове вертикале која се отвара испред споменика бану Милосављевићу па до бивше зграде Дирекције за путеве, која се урбанистички потпуно трансформише и на чему ће се, вјерујем, радити наредних десетак година. Биће ту и ревитализације мањих простора попут Баште сљезове боје, два мања простора за културу и много нових урбанистичких садржаја, као што је градња солитера што има у свим великим модерним градовима – казао је Радојичић.

Предсједник Скупштине Града Зоран Талић казао је да је задња овогодишња сједница са обимним редом.

-Драго ми је што је на овом засједању и важан стратешки документ, који ће дефинисати развој града за наредних десет година. Ту су и буџет и програми, те значајне одлуке и акти којима Градска управа приводи крају свој посао за ову годину, а самим тим и градски парламент – закључио је Талић.

Градски парламент ће на засједању 26. децембра разматрати програме уређења градског грађевинског земљишта и заједничке комуналне потрошње одјељења за саобраћаја и путеве и за комуналне послове за наредну годину. Ту су и програми развоја спорта и суфинансирања културно-умјетничког аматеризма, програма и пројеката из области културе за 2019. годину, као и годишњи календари културних и туристичких манифестација.

Одборници ће разматрани и прједлоге одлука о такси превозу и о измјени Одлуке о висини боравишне таксе. На дневном реду посљедње овогодишње сједнице налази се и приједлог програма рада Скупштине Града за 2019. годину, те више тачака из области простроног планирања.