Завршен један од највећих пројеката: Нова саобраћајна веза Лауша и Паприковца

Два велика бањалучка насеља, Лауш и Паприковац, од данас су повезана новом савременом саобраћајницом која је изграђена преко некадашње „Економије“. Изградња ове саобраћајнице је један од највећих, а због конфигурације терена, и најзахтјевних инфраструктурних пројеката у граду. Нова саобраћајница дуга је 800 метара, са 80 метара дугим вијадуктом.

Саобраћајницу су званично пустили у функцију предсједница РС Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и градоначелник Игор Радојичић.

Први човјек Бање Луке је нагласио да је ово пројекат који је завршен на корист свих грађана нашег града, а не само Лауша и Паприковца. Радојичић је истакао да нова саобраћајница има вишеструки значај.

  • Изградњом ове саобраћајнице слажемо коцкице паралале западном транзиту који је преоптерећен као и Карађорђевој улици која је такође јако оптерећена. Са друге стране, имамо источни транзит који у потпуности спојен и добили смо практично једну потпуно нову авенију – појаснио је Радојичић.

Он је додао да се други значај ове саобраћајнице огледа у томе што, практично, сада на располагању имамо нешто што многи већ зову „бањалучким Дедињем“.

  • На примјеру некадашњег „Воћњака“ може се приказати примјер урбане градње Бање Луке XXI  вијека. Први пут, у задњих четврт вијека, у прилици смо да покажемо како се на једном запуштеном простору може развити поптуно ново насеље за квалитетан живот, јер ће бити довољно простора за контролисану стамбену градњу, али и за спортске, рекреативне и парковске површине – нагласио је градоначелник и захвалио републичким органима власти без чије подршке и помоћи многи од пројеката у граду не би били могући.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић,  казала је да је ова модерна саобраћајница  још један велики подухват који је извела Градска управа.

  • Она је суштински важна за Бању Луку и отвара сасвим нови и квалитетнији начин комуникације са УКЦ РС који ће бити од користи свим грађанима РС. Наша жеља је да имамо савремен и модеран европски град, али да град не буде дехуманизован и да сви становници буду задовољни животом у њему – рекла је Цвијановић.

Предсједника Владе РС Радован Вишковић, изјавио је да се реализацијом оваквих пројеката,  Бања Лука убрзанимн корацима сврстава у ред савремених европских градова.

  • Важно је и што ће ова саобраћајница омогућити градњу новог насеља са свим потребним садржајима и наглашавам да ће све бити у складу са планском документацијом. Поносоан сам што сам у прилици да данас отворимо овај савремени инфраструктурни објекат и сви заслужују честитке за релаизацију овог пројекта  – навео је Вишковић.

Изградња нове повезнице Лауша и Паприковца, вриједна је 2,7 милиона  КМ, а средства за изградњу обезбиједила је Влада РС.  На укрштању нове саобраћајнице са Улицом Јована Рашковића на Паприковцу, изграђен је кружни ток. Уз канализациону и водоводну мрежу, уз нову саобраћајницу, монтирана је и нова расвјета.

Упоредо са изградњом „паралеле“ у припреми је и нова линија јавног превоза која ће саобраћати преко новоизграђене саобраћајнице и тако спојити више градских насеља са Универзитетским клиничким центром. Ради се о новој линији „Лауш – Паралела – Центар – Зелени мост“, која ће носити ознаку „линија бр. 7“.