Забрањена обука возача у вријеме саобраћајних „шпицева“

Градске власти забраниле су од данас обуку кандидата за возаче у центру града и на другим, важнијим саобраћајницама, са циљем спречавања гужви у вријеме највећих саобраћајних „шпицева“. Забрана се односи искључиво на периоде највећих загушења у саобраћају, односно од 07.30 до 08.30 часова и између 15.00 и 17.00 часова, саопштено је из Одјељења за саобраћај и путеве.

Према наредби, у Алеји Светог Саве и Улици краља Петра I Карађорђевића, убудуће је забрањено обучавање и испитивање кандидата за возаче, у времену од 07.30 до 08.30 и од 15.00 до 17.00 часова, а које представља тзв. вршне часове у којима се појављују најевећа саобраћајна оптерећења.

Наредбом су утврђене улице у централној зони урбаног подручја града (Ивана Ф. Јукића, дио Краља Алфонса, Гајева…), гдје је забрањена обука и испитивање кандидата за возача, као и улице 12 беба, Симе Матавуља и Здраве Корде, тј. улице у којима се налазе Центар ургентне медицине и Служба хитне помоћи, чиме се жели избјећи могућност да се због обуке кандидата успоравају возила хитне помоћи.

И на јавним паркиралиштима на којима је уведена наплата паркирања, такође је забрањена обука и испитивање кандидата. У Одјељењу подсјећају да на подручју Града постоји довољан број јавних паркинг простора гдје се не врши наплата, те са овом регулативном мјером неће се утицати на сам квалитет обуке.

– Наредба је донесена са циљем да се унаприједи процес обуке возача на подручју града Бање Луке, а да иста не утиче негативно на несметано одвијање саобраћаја и смањење саобраћајне услуге – истичу у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Почетна обука  кандидата обављаће се на новоуређеном полигону на простору између Булевар Милутина Миланковића и Улице Бранка Пердува (код Јелшингарада). За ове потребе, направљен је полигон на површини од 3.500 квадратних метара.

 Фото: архива

Фото: архива

– То је први полигон са кружном раскрсницом од монтажних елемената, на којој ће будући возачи стећи прва искуства и знања о вожњи кроз кружне раскрснице. Такође, полигон омогућава обучавање возача за паркирање, промјену и држање правца унутар саобраћајне траке, поштовање права првенства и друго – кажу у Одјељњу.

Овом наредбом је предвиђено да се обука возача за теретњаке и аутобусе може вршити и на успонима на Старчевици или улицама Марије Димић и Његошева, а све у циљу како би се будући возачи теретних возила и аутобуса што квалитетније обучили.

– Наведене измјене Наредбе су произашле из заједничких састанака и координисаних активности Одјељења за саобраћај и путеве, Одјељења за инспекцијске послове, Завода за образовање одраслих при Министартсву просвјете и културе РС и представника ауто-школа – закључују у Одјељењу за саобраћај и путеве.