Догодине осам „малих интервенција“

Тим за мале интервенције намјерава у идућој години провести најмање осам „малих интервенција“, у наставку овог иновативног пројекта.

Kако наводе из тима, пројекти за 2020. годину биће подијељени у три групе. Прва група се односи на радионице са студентима и волонтерима,  друга обухвата радне акције за грађане и конкретне активности у градском простору, док се трећа група пројеката односи на организацију јавних конкурса за дизајн рјешења одређених локација у граду.

  • У првом кварталу 2020. године започећемо активности на четири нова пројекта, да би смо током године, сходно прикупљеним средствима, настојали реализовати барем још четири пројекта. Прва четири пројекта која намјеравамо реализовати су:  “Додирни Врбас“, „Kружни ток“, „Урбани џепни парк“ и „Арт џеп“ – наглашавају из Тима за мале интервенције.

Додају да је ријеч о веома занимљивим и иновативним пројектима.

  • Пројекат „Додирни Врбас“ представља низ интервенција на десној обали Врбаса који обухвата структуре уз воду, селектоване и реализоване уз помоћ грађана. „Урбани џепни парк“ односи се на зелени сквер у Улици Kраља Алфонса који би, уз квалитетна дизајнерска рјешења, требало да постане мала зелена оаза у центру града.  „Kружни ток“ је пројекат који тражи јединствена дизајнерска рјешења за постојећа и нова кружна острва кроз отвотене и позивне конкурсе за умјетнике, архитекте и пејзажне архитекте, док је „Артџеп“ пројекат уређења урбаног џепа уз „Батин пролаз“, а реализује се у сарадњи АГГФ и умјетника кроз вишемјесечну интердисциплинарну радионицу – објашњавају из Тима за мале интервенције.

Такође, сљедеће године, планирана је и релаизација пројеката: „Зелена рупа“, „Мислилац“, „Зелени паркинг“,  „Улична галерија“, „Пази степенице“, „Паркић-бајпас“, „УНИпарк“, „Артконтејнер“ и „Удоми дрво“.

Такође, биће настављени пројекти „Поспремање града“, „Три пасажа“ и „Вода против пластике“, а за почетак идуће године планирано је издавање двије научно-стручне публикације у којима ће бити представљен поступак селекције јавних простора, програмских смјерница и механизама реализације адекватних за различите пројекте. Осим тога, у идућој години ће се радити на развоју интрактивне платформе као дигиталне алатке за руковођење и управљање дизајном јавних простора.

Током ове године, Тим за мале интервенције је успјешно реализовао пет пројеката: „Паркић 2“, „Поспремање града“, „Вода против пластике“ (конкурс за идејно рјешење градске чесме), „Три пасажа“ и изградња амфитеатра на отвореном.

Истовремено, идентификовано је више од 150 локација са значајним потенцијалом за тзв. мале интервенције.